Průkopníky jejího rozvoje byl až Jan Evangelista Purkyně, který začátkem druhé poloviny XIX. století vystavoval v pražské univerzitě první akvária, která trvale osídlil rybami a vodními rostlinami. Dalším popularizátorem byl Antoním Frič a zejména díky němu umělý chov exotických ryb získával další stoupence. Právě padesát let vychází časopis Akvárium a terárium.

 

Význam akvaristiky je mnohaúčelový. Je to napodobenina života pod vodní hladinou, tedy jakási názorná učební pomůcka. Zároveň se člověk učí se zvířaty žít a aby v akváriu život udržel, musí se jej naučit podporovat a chránit. Jde tedy i o ekologický argument při poznávání světa. Život ryb, mlčenlivých tvorů v malebném umělém exotickém prostředí akvária, je stálý i proměnlivý, barevný a trojrozměrný, skutečný, zobrazující životní výhry i prohry oploutvených lidských přátel ve světě ticha. Člověk si ochočil, přizpůsobil svým zvyklostem živé bytosti a je za ně (v souhlase se Antoine de Saint-Exupéryho Malým princem) zodpovědný. Jedná se i tedy i o etickou humanitární normu. Nakonec jde i o dekoraci životního prostředí, živý obraz, který je pro nás přirozenější a často i vzrušivější než krásný na plátně ručně malovaný olej či moderní LVC digitální televizní stěna. Trojrozměrný přenos člověk ještě běžně nezvládá, ale i tak by to nebyl originál, ale jen zprostředkování života.


V akváriích se většinou pěstují cizokrajné ryby a ne ryby našich vod. Je to proto, že tuzemské ryby

vyžadují studenou vodu s dostatkem kyslíku a větším pohybem vody. Rovněž dorůstají velikostí, jimž by velikost běžných domácích akvárií o několika desítkách litrů nedostačovala. V akváriích se chovají proto většinou teplomilné cizokrajné rybky drobných velikostí.


Akvarium není žádná velká věda a základní informace získá laik (i dítě) z běžné akvaristické příručky. Pak už stačí jen zakoupit akvarijní nádrž (případně zabudovanou v dekorativní skříňce), opatřit vzduchovacím, případně filtrovacím zařízením, osvětlením, osadit travinami, napustit odstátou či převařenou vodou a vpustit živočichy, na které bude radost pohledět: rybky, případně želvičky a šneky.

Jako přírodní dekorace bytu, zejména obýváku, pracovny či dětského pokoje, nemá podle vlastního vkusu zařízené akvárium konkurenci. Protože se člověk na jeho zřízení a údržbě včetně krmení rybek podílí, je i nástrojem seberealizace. Pohled na život pod vlastní ochranou posiluje sebevědomí.

Foto: Akvarko.cz