Posuvná okna HS portál jsou komfortní systém pro otevření největších ploch, který spojí váš dům s okolní přírodou. Oblíbená jsou především pro snadné ovládání a bezbariérový práh. Další přednosti posuvných oken HS portál nám přiblížil Jakub Janošík ze společnosti JANOŠÍK OKNA-DVEŘE, která se na výrobu těchto velkoplošných posuvných oken specializuje.

Jejich další velkou předností je, že je můžeme vyrábět v abnormálních rozměrech. Výroba a montáž 12metrových HSportálů se pro nás stává rutinou, a to především pro velké výrobní plochy, kde s těmito kolosy můžeme bez problému manipulovat, což si většina výrobců dovolit nemůže nebo je kompletuje před výrobní halou, což není ideální. Abnormálně velká okna můžeme vyrábět díky tvarové stabilitě dřeva, u plastu je to nereálné.

Jak tyto nadrozměrné posuvné HS portály montovat, je kapitola sama o sobě a více se dočtete v našem článku: montáž nadrozměrných oken. Takových montáží za sebou máme již desítky.

Posuvná okna HS portál vyrábíme v několika provedeních. Ke všem profilům nabízíme kompatibilní dřevěná okna, dřevohliníková okna a vchodové dveře, které dokonale sladí celkový vzhled domu v každém detailu. V nabídce naleznete klasická dřevěná posuvná okna SOFTLINE, moderní dřevěná posuvná okna BLOCK a dřevohliníková posuvná okna KVADRO. Novinkou pro moderní architekturu je provedení bočního fixního okna jako bezrámového, takže máte ničím nerušený výhled.

Dřevohliníková posuvná okna JANOŠÍK OKNA-DVEŘE
Dřevohliníková posuvná okna | JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Posuvná okna s dokonalými technickými parametry jsou vhodná i pro pasivní a nízkoenergetické domy. Všechny naše typy posuvných oken máme certifikovány na nejlepší možné parametry, které dosahují také díky sklolaminátovému prahu, který přerušuje tepelný most. Mezní rozměry u těchto posuvných oken nemůžeme udat konkrétně, vše závisí na kombinaci šířky, výšky a hmotnosti, kterou dokáže kování unést. Dříve byl rozměr omezen i hmotností pro špatnou manipulaci s těžkým křídlem, to se ale dnes řeší elektrickým pohonem, který vám těžké křídlo odsune sám. Tím předejdete i nebezpečí, že rozjeté těžkého křídlo někoho sevře, protože elektrický pohon obsahuje čidlo, a když v prostoru před křídlem něco je, samo se zastaví a nejede dál.

Další provedení posuvných oken se také vždy ladí k ostatním prvkům, nabízíme je vždy v totožné dřevině (smrk, dub, borovice, modřín, meranti), povrchové úpravě, skly, distančními rámečky. Doporučuji i sladit kliky na celém domě. Třeba M&T má krásnou minimalistickou kolekci Minimal/Maximal pro všechny okenní prvky, to mnoho výrobců klik nenabízí. Zajímavým doplňkem je také mřížka proti hmyzu, kterou zaaeretujete pomoci kliky a křídlo vyjede jen pár centimetrů včetně mřížky. Takže větráte, máte ochranu proti hmyzu a k tomu je posuvné okno zabezpečeno proti vniknutí.


Posuvná okna | Restaurace Semčice | JANOŠÍK OKNA DVEŘE

Název HS portál je zkratka německého “habe-shiebe portál” čili zdvižně-posuvná okna. Název vychází z mechanismu kování, které zavřené křídlo nejprve nadzdvihne a pak odsune na stranu. Při zavřené poloze tedy dosedne na těsnění a před hroty je přitaženo k rámu, a tím dokonale utěsněno.

Nejpodstatnější pro montáž HS portálů je, aby byl podklad 100% rovný. I malá nerovnost, na kterou bude osazen kompozitní práh, jej může prohnout a i minimální milimetrové prohnutí může ztížit manipulaci s často velmi těžkými křídly.


Montáž nadrozměrných posuvných oken | JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Další možnost posuvných oken
Zdvižně-posuvná okna HS portály nejsou jedinou variantou posuvných oken. Nabízíme i posuvně-sklopná okna, ty jsou vhodná především pro menší plochy, kování totiž křídlo předhazuje na kolejnice před oknem a po ní odjíždí, takže i manipulace je složitější, nehledě na to, že nejsou bezbariérová, a ve spodní části průchodu je rám okna. Předností je zde ale podstatně nižší cena.

Zaujala vás okna HS portál? Kontaktujte přímo výrobce JANOŠÍK OKNA-DVEŘE.