Podle nejnovějších informací realitního serveru Sreality.cz se nejrychleji prodávají nemovitosti v Praze a Ústeckém kraji. Je to bráno z pohledu regionálního rozdělení. V Praze prodej nemovitosti v průměru zabere méně než tři měsíce, v jiných krajích, jako Karlovarském, je to doba o polovinu delší.

Čím menší byt, tím rychlejší prodej
Trvá již několik let, že se nejlépe prodávají malé byty. Většinou se jedná o startovací byty. Ve kterých bydlí mladé páry, nebo malé byty, které budou sloužit jako investiční byty. Naopak velké byty s vysokými pořizovanými cenami hledají kupce o podstatně delší dobu.

Malé byty v číslech
Co se týče malých bytů, jako je 1+1 je prodej pouhých 17 %. Na druhou stranu jsou malé byty ideální z pohledu investice. V porovnání výnos a výše vložených prostředků vychází nejlépe. Navíc v celorepublikovém, průměr nikdy neklesla bytu 1+1 pod 1 milion Kč. Co ovšem zvyšuje výnosnost investice je jejich rychlá likvidita. Malé byty se prodávají méně jak za tři měsíce.

Problém s velkými byty
Pro srovnání, jednopokojové byty se v průměru v České republice prodávají do 86 dní, velký pětipokojový byt se prodá zhruba za 121 dní. S velikostí bytu poroste i doba jeho prodeje. Zlom nastává u šestipokojových a větších bytů, kdy se prodej může uskutečnit do 2 měsíců. Důvod je prostý. Poptávka po velkých bytech převyšuje jejich nabídku, jelikož takových bytů není tolik.

Rodinné domy vs byty
Podle očekávání se prodává více bytů než rodinných domů. V loňském roce se prodalo 65 %. Nejvíce na odbyt jdou byty 3+1 a jejich průměrná cena se pohybuje kolem 2,25 milionu Kč. Velký zájem je také o byty 2+1 za 1,7 milionu Kč.

Rodinné domy se v České republice se průměrně pohybují kolem 3,25 milionu Kč. Co je velmi zajímavé, že koupě domku může vyjít až o několik set tisíc korun levněji, než koupě bytu 4+kk, kdy se jeho průměrná cena pohybuje kolem 4 milionů Kč. Samozřejmě se jedná o byty v dražších a dostupnějších lokalitách, než rodinné domky. Navíc rodinný dům se prodává o podstatně delší dobu, a to kolem 5 měsíců.

Pronájem bytů
Podle realitního serveru Sreality.cz tvoří 90 % ze všech prodaných nemovitostí byty. Nejvyšší zájem je v Praze a Středočeském kraji. N realitním trhu se často objevují rodinné domy a garáže. Naopak chaty nebo jiné nemovitosti jsou spíše vzácností. Byt se v průměru pronajímá ze méně než 1 měsíc.

Nejrychleji se pronajímají byty na Plzeňsku
Nejrychleji se byty pronajímají v Plzeňském kraji a jihočeském regionu. V těchto krajích je malá nezaměstnanost a zároveň se každoročně zvyšuje přírůstek obyvatel, kteří se do krajů stěhují. Pronájem bytů v Plzni je tak téměř okamžitý. tak velmi rychle mizí z nabídky. Je to také dáno malým množství bytů a nižší cenou.

V libereckém kraji je to pak dvakrát tak dlouho. Na Vysočině a Pardubicku dávají lidé přednost před dlouhodobou investicí do vlastního bydlení, než pronájmu nemovitosti. Raději investují do koupě pozemku nebo rodinného domu. Podobně je na tom i Olomoucký kraj.

Za pomoc při zpracování článku děkujeme společnosti INSTINKT REALITY s.r.o. – reality Klatovy.