Proč je tomu tak?

Při zařizování bydlení a následných rekonstrukcích lidé investují poměrně velké množství finančních prostředků do svých reprezentativních prostor domu, do místností, kam přijde většina návštěv. Málokdo vodí své návštěvy do ložnice, a když, tak je to povětšinou v situacích, kdy design této místnosti není právě prioritou číslo jedna.

Daleko větší pozornost se naproti tomu obvykle věnuje obývacímu pokoji, dále kuchyni, do níž je vzhledem k jejímu náročnému vybavení třeba investovat největší objem finančních prostředků, a koupelně.

Pokud jde o zanedbávané ložnice, jistou výjimku zde představují dětské ložnice, kdy novopečení či nadšení rodiče v očekávání, především nedočkavé těhotné maminky, nadšeně zařizují svým dětem jejich pokojíček.

Ložnice pro dospělé je však často vnímána jako místnost, kde unavení rodiče rychle usnou, a pokud ne, většinu času zde tráví potmě. Navíc se tato místnost, jak jsme naznačili v úvodu, nepočítá mezi reprezentativní prostory. To jsou hlavní důvody, proč se jim, zejména pokud jde o design, nevěnuje tolik pozornosti jako třeba kuchyním.


Designéři na ně pamatují

Designéři však na tyto opomíjené místnosti, jejichž stěžejními kusy nábytku jsou postele, dobře pamatují. Vnímají ložnici jako odpočinkové místo, kterému je třeba věnovat trochu lásky a pozornosti. Možná vás překvapíme, ale k vytvoření příjemného místa snů, které jde navíc s dobou, nepotřebujete ani příliš prostoru, mnohdy dokonce ani peněz. I ve velmi malém bytečku si můžete dovolit stylovou ložničku. Základem je pochopitelně kvalitní a na správném místě umístěná postel, s jejíž pomocí se do Hypnovy říše pohodlně přenesete. Velmi oblíbené jsou široké postele s dřevěným roštem a silnou matrací, které umožňují člověku, spát přiměřeně vysoko nad zemí. Designéři vymýšlejí různé věci. Důležité však je, aby se vám dobře spalo. Tady má pohodlí přednost před módními vlivy. Investice do kvalitní postele se rozhodně vyplatí. Vždyť spánkem trávíme podstatnou část našeho života.

 

Méně znamená více

Barva stěn, ale i nábytku podstatně ovlivňuje ladění celkového interiéru. Vhodné jsou světlé přírodní odstíny. V doprovodu slunečních paprsků vaši ložnici rozzáří a bude se vám dobře vstávat. Ložnice situovaná na východní světovou stranu je v tomto ohledu nejlepší.

Moderní duch minimalismu vstoupil také do světa ložnic. Minimum nábytku a dekorací má tu výhodu, že člověk spí ve vzdušné místnosti, kde je méně prachu. To, že nemáte ložnici plnou věcí, neznamená, že ji zanedbáváte. Naopak. V prostoru, na rozdíl od skladiště, vyniknou čisté linie jednoduchého nábytku a jeho krása.


Ladění

Pokud jde o barevné ladění, můžete se rozhodnout pro tón v tónu, příjemně působí přírodní lakované dřevo v doprovodu kombinace smetanové a béžové barvy. Mnoho odborníků zase nedá dopustit na studené barevné odstíny. Námořnická ložnice je velmi oblíbená. Pokud se rozhodnete pro metodu kontrastu, velmi příjemně působí červená a bílá. Červená v ložnici však není pro každého.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv ladění, nezapomínejte na to, že ložnice je místem relaxace, kde se potřebujete cítit příjemně, abyste si zde dobře odpočinuli. Neměla by být ani příliš teplá, ani příliš studená. Kromě volby barev, nábytku a dekorací, kterou můžete průběžně přizpůsobovat ročnímu období, věnujte pozornost také vhodnému osvětlení. Milá lampička s teplým světlem vykouzlí za temných deštivých nocí oázu pohody.


Foto1:

Béžová ložnice v minimalistickém duchu.

Foto2:

Ložnice splývající s přírodou.


Text: Markéta Veselá

Foto: http://www.freshome.com