V blízkosti centra města Vizovice, v malebné ulici Štěpské se nachází stylový obchod s názvem Štěpský dvůr. Pro všechny, kteří si potrpí na útulně, prakticky a vkusně zařízený interiér domu, bytu či zahrady se v jeho prostorech nachází přímo pastva pro oči při pohledu na vystavený sortiment, který tvoří dřevěný nábytek, porcelán, bytové textilie, sklo, bytové dekorace, přírodní kosmetika a mnoho dalších předmětů. O obchodu a o všem, co s ním souvisí, je rozhovor s jeho majitelkou Magdalenou Šmídovou.


Název obchodu je dost originální, má nějaké opodstatnění?

Obchodní název je Magda Šmídová – Štěpský dvůr. Používá se však spíš jen při styku s dodavateli a s daňovými subjekty. Jinak používáme jednodušší název na zapamatování – Štěpský dvůr. Pojmenován je podle naší ulice ve Vizovicích, ve které je situován náš první obchod v romantickém dvoře. Stejné prostředí se nám podařilo docílit i v naší druhé prodejně v Kroměříži, v areálu „Octárny“, kde zákazník také musí nejdříve vejít do dvora a pak teprve uvidí obchod, což hraje také roli ve filosofii naší firmy.


Jak dlouho ve Vizovicích působíte?

Letos jsme oslavili šesté výročí ve Vizovicích a v Kroměříži jsme již více jak čtyři roky. Mohu říci, že jsme již firma etablovaná. Přesto si myslíme, že mnoho obyvatel zlínského regionu ještě neví, že v jejich blízkosti jsou obchody s takovým sortimentním rozsahem.

 
Můžete přiblížit sortiment, který nabízíte zákazníkům?

Pokud bych to měla shrnout, pak zákazníci v našem obchodě naleznou dekorační a užitkové předměty pro dům, byt a zahradu. Hlavní důraz klademe na to, aby u nás zákazník viděl různé barevné kompozice, aby si mohl koupit věci, které jsou stoprocentně funkční a zároveň splňují dekorativní charakter. Od našich dodavatelů vybíráme věci, které nevybočují z námi stanoveného romantického stylu, navozující útulný domov, pohodlí a zabydlenost a snažíme se skloubit funkčnost s dekorativním tvarem. U nádobí klademe důraz na kvalitu a předpoklad, že se bude používat v mikrovlnné troubě a myčce nádobí.

 
Kdo tvoří největší skupinu vašich zákazníků?

Jsou to především ženy a to všech věkových skupin, kterým záleží na interiéru, ve kterém žijí a rády si obměňují bytové doplňky a používají kvalitní a hezké nádobí. Rádi přicházejí ale i muži, kteří vybírají vhodný a vkusný dárek pro své ženy.


Kdo jsou vaši dodavatelé?

Většina námi nabízených výrobků je českého původu. Jenom v případě, že výrobce nevyrábí předměty, které se nám hodí, oslovujeme dovozce nebo přímo importujeme ze zahraničí. Když jsme otevírali první obchod, začínali jsme se sedmi dodavateli, dnes jich máme asi sto čtyřicet. Jejich výběru věnujeme velkou pozornost. Sledujeme trendy například na veletrzích ve Frankfurtu nad Mohanem, Praze a Salcburku a vždy máme už předem jasno, do jakých barev bude laděna následující sezóna.


Sortiment v obchodě je skutečně velmi rozmanitý. Dá se určit, co jde nejvíc na odbyt
?

Ve Vizovicích jsou výraznou položkou obrazy, porcelánové nádobí a dekorativní doplňky. Markantní obrat v Kroměříži tvoří prodej bytových textilií a přírodní kosmetiky, v obou obchodech se prodává také oblíbený kvalitní nábytek z masivního dřeva.

 
Je váš obchod ještě něčím specifický?

Základní naší obchodní filosofií je poskytnout profesionální rady a zajistit, aby měl zákazník plný servis už v okamžiku, kdy do obchodu vstupuje. Pomáháme zákazníkům přímo u nich doma s návrhem interiéru a barevné kompozice. Společně s manželem jsme se podíleli na tvorbě a dekoraci interiérů několika domů, restaurací a hotelů. Pro stálé zákazníky provozujeme klub plný výhod, nabízíme dárkové certifikáty a svatební listiny. Další naší zvláštností je nově postavený poloroubený dům Majdalenka v Orlických horách, kde si naši zákazníci mohou vyzkoušet, jak se v námi dodávaném nábytku bydlí a přitom strávit pěkné prázdniny nebo romantický prodloužený víkend. 

Jaké máte plány do budoucna?

Rozšířit internetový obchod www.dreveny-nabytek.com o sortiment zahradního nábytku a další související produkty, nabídnout novinky v oblasti zahradních dekorací v plánovaném pavilonu ve Vizovicích.

 
Kde vás tedy mohou zákazníci najít?

Jak již bylo řečeno vždy v blízkosti centra města. Ve Vizovicích v ulici Štěpská pod zámkem a v Kroměříži na ulici Tovačovského v areálu tzv. „Octárny“. Kontaktovat nás mohou na telefonním čísle 577 453 362 nebo na e-mailové adrese info@stepsky-dvur.com Mnoho dodatečných informací je uvedeno na adrese www.stepsky-dvur.com.