I když to není vždy v menších kuchyních možné, ideální je, když má člověk v kuchyni dosti místa, když mu nehrozí nebezpečné rohy při manipulaci s nejrůznějším náčiním u kuchyňské linky, mezi sporákem, chladničkou, kuchyňským stolem se židlemi a úložnými prostory. Při nedodržování bezpečných vzdáleností se stává totiž kuchyň rizikovým pracovištěm. Všude by měla platit zásada, aby se kdekoli vyhnuly dvě osoby. Tam, kde jsou pracovní plochy po obou stranách uličky, měla by být její šířka minimálně 240 cm. Také vzhledem k úklidu by měly být všechny prostory dobře dosažitelné mopem či smetákem. Důležitá je volba podlahové krytiny. Měla by být praktická, hygienická, dobře stíratelná a přitom neklouzavá.


Všechny části kuchyně by měly být v optimálních výškách, prakticky "po ruce". Nejlépe po pravé. Což ovšem nelze. Zkusme vytvořit pořadí důležitosti. Na pravé straně od prostorné poracovní desky by měl být sporák, vlevo odkládací plocha, případně dřez. Mikrovlnce by slušelo místo ve vyšších partiích, ideálně ve výši očí. Z důvodů bezpečných i praktických je při vaření na sporáku ideální výška varné desky přibližně 15 centimetrů pod rovinou ostatní pracovní plochy. Odstup asi patnácti centimetrů pod úrovní ohnuté ruky umožňuje dobrou manuipulaci s hrnci i nahlížení do nich.


Horní skříňky, případně police v horních partiích nad kuchyňskou linkou, by neměly být výše než dva metry od podlahy, aby do nich bylo dobře vidět, ale také aby nebyly obtížně dostupné, bez přistavování příručního rozkládacího žebříku nebo stoupání na židle. Netřeba připomínat, že balancování na židlích s předměty "s plnýma rukama" není právě moc bezpečné.


Záleží také na dvířkách horních poliček. Protože klasická se musejí neustále otvírat a zavírat a občas si o ně můžete rozbít hlavu, když si je necháte otevřená, praktičtější jsou žaluziová, případně výklopná.


Všichni, kteří mají problémy s bolavými zády, ocení zásuvky či vyklapovací závěsy. O praktičnosti při mytí dvířek a čištění pantů nemluvě. Právě při těchto úklidových činnostech dochází k četným úrazům. Zkusme jim předcházet již ve fázi zařizování nové domácí kuchyně.


Foto: Oresi s.r.o.