Podzemní domy v Čechách 
Podzemní domy se u nás zatím běžně nestaví. Proč? Důvodů je hned několik. Na začátku stojí značná nedůvěra v cokoli nového. My Češi jsme poměrně konzervativní národ a většina z nás je skálopevně přesvědčena, že není nad kvalitní cihlový dům. Jen si vzpomeňte, jak dlouho to trvalo takovým dřevostavbám, než si u nás získaly alespoň částečnou popularitu. Ve srovnání s podzemním domem se však dřevostavba jeví jako ještě celkem přijatelné řešení.

Ale bydlet jako krtek pod zemí? Nemám na to ještě čas? Vždyť je to taková zemljanka! Připadal bych si v tom jako v krytu. Toto jsou nejčastější reakce lidí, když se jich zeptáte, zda by preferovali bydlení v podzemním domě. Není proto divu, že tyto stavby dosud nejsou součástí typových projektů. A individuální projekt si může dovolit jen málokdo. (Nehledě na to, že realizace podzemního domu znamená časově náročnou záležitost.) 

Víte však, že je to velká škoda? Podzemní domy se totiž právem řadí do kategorie nízkoenergetických objektů, a navíc vyžadují jen minimální údržbu! Pojďme se stručně seznámit s hlavními výhodami, které bydlení v nich přináší! 

Výhody podzemního bydlení
Dost už bylo popela, který jsme nasypali na střechy podzemních domů. Věnujme se nyní odpovědi na otázku, proč pořízení takového domu stojí minimálně ta úvahu. Protože můžeme začlenit stavbu přímo do terénu, je dům zaizolovaný zeminou, což se projeví především v úspoře nákladů na energie. Zemina se vyznačuje konstantní teplotou, která se po celý rok se pohybuje kolem deseti stupňů Celsia. V zimě je proto výhodou méně náročné vytápění než u klasických domů. Naopak v létě lze teplotní stabilitu podzemního prostředí využívat k udržení chladu v objektu. Horko se na Vás nedostane ani shora, nízkoenergetické podzemní domy totiž zpravidla mívají zelenou střechu, která Vás před ním dokonale ochrání. Za dveřmi podzemních domů nenajdete, jak by se mohlo zdát, dusno a temno, ale velmi příjemné prostředí. Světla je zde dostatek a o čerstvý vzduch se postará rekuperační jednotka. Další předností podzemních domů jsou nízké náklady na údržbu. A kterou výhodu zdůraznit na závěr? Třeba, že jsou mimořádně odolné proti živelným pohromám a požárům.

Foto: www.channel4.com