Dřevoplastové terasy

Dřevoplastové terasy, na rozdíl od těch dřevěných, není třeba natírat ani napouštět oleji nebo chemikáliemi proti hmyzu a dřevokazným houbám. Zároveň ty kvalitnější výrobky mohou nabídnout i pěkný vzhled a příjemný povrch na dotyk. Právě pro tyto vlastnosti si získávají svojí oblibu po celém světě. Výborně se také hodí pro plochy kolem bazénů, které zabraňují znečištění vody trávou, pískem nebo hlínou a i za mokra si ponechávají své dobré protiskluzové vlastnosti.

Plná a dutá prkna

Na trhu můžete najít dva základní druhy prken, které se liší svojí konstrukcí – prkna dutá a plná. Dutá prkna jsou levnější varianta, plná prkna oproti tomu nabízejí další výhody.

 

Oproti prknům dutým Je to především delší životnost a lepší odolnost proti nárazu. Uvnitř dutých prken se také snadno drží voda a vlhkost, která urychluje stárnutí a zvyšuje nebezpečí poškození prkna mrazem. Proto se také dutá prkna musí instalovat ve čtyřprocentním podélném spádu, což u plných prken není třeba.

Samotná instalace terasy není nijak náročná, zvládne ji každý kutil a ani se příliš neliší od montáže teras dřevěných. WPC terasy se vyrábí jako kompletní sytém, který zajistí dlouhou životnost. Většinou jsou prkna upevněna pomocí skrytých klipů, které jsou přišroubované k roštu z WPC nosníků a na povrchu terasy nejsou vidět žádné hlavy šroubů.

Kupujte ověřený produkt

Pokud se rozhodnete dřevoplastovou terasu pořídit, nekupujte hned první, kterou potkáte. WPC výrobců je velké množství a ne každý Vám nabídne kvalitní materiál a produkt. Zejména v hobbymarketech jsou k dostání levnější a méně kvalitní materiály. Zjistěte si původ prken a historii výrobce. Pokud má za sebou dlouholetou historii vývoje a výroby WPC materiálu, je velmi pravděpodobné, že vyrábí kvalitní produkty.

  
 
V Evropě existuje několik takových výrobců, například francouzský Silvadec nebo německý Megawood, kteří tyto podmínky splňují a jejich záruky jsou postavené na pevném základu náročných testů ve zkušebnách. Nejnáročnějším testem bývá ověření praktickým využitím. Výše zmíněný Silvadec, největší výrobce ve Francii, zhotovil před několika lety terasu pro letiště v Barceloně o rozloze 8000m2 a pro Technickou univerzitu v Troyes 6500m2. V USA se z tohoto materiálu staví již většina teras a WPC se využívá i ve vysokohorských střediscích a v přístavech na pochozí mola.

 

Dřevo je stále vzhledově lepší, a pokud jste ochotní každý rok investovat peníze a čas do údržby (natírání, olejování), dřevoplastová terasa nejspíš nebude pro Vás. Pokud ovšem chcete terasu na dlouhá léta, bez údržby, třísek a dalších investic, a užívat si jen pohodlí, které Vám bude skýtat, kvalitní prkna z WPC jsou dobrá volba.

www.mojeterasa.cz