Staré za nové

Na podzim přichází čas suchých váz. Protože suché vázy jsou obvykle velmi spolehlivými chytači prachu, a barvy oranžových lampionků i fialových slaměnek značně vyblednou, stejně jako vyschnou kaštany a oříšky, které jsou také jejich běžnou součástí, je dobré, zbavit se loňské vázy a vytvořit si novou. A tak nezbývá než umýt dekorační nádobu, zde se pro svou neutrálnost velmi dobře uplatní jednoduché tvary z čirého skla, a rozhlédnout se, co do ní pěkného letos dáme.


Pro nešiky i chronické nestíhače

K dekoraci ve formě suché vázy nepotřebujete žádné zvláštní znalosti, dovednosti, dokonce ani pomůcky nebo příliš volného času. A tak si je mohou dovolit také chroničtí nestíhači moderní doby, především byznysmeni a byznyswomenky a manažeři a manžerky velkých firem na svých velmi důležitých postech. Když si totiž chcete zkrášlit své domácí hnízdečko, nemusíte vytvářet vůbec nic složitého. I jednoduchá suchá váza má své kouzlo. Zejména v moderních interiérech pojatých v ryze minimalistickém duchu, kde obvykle méně znamená více, jednopruhová suchá váza vynikne mnohem lépe než jakákoliv jiná.

Pokud hledáte vhodnou nádobu, můžete si pro inspiraci zasurfovat na webových stránkách firmy Ikea, anebo Entrada, které mimo jiné nabízí také dekorativní vázy z čirého skla, v nichž podzimní dekorace vynikne. Navíc najdou své uplatnění ve většině interiérů. Jen pozor, ať nejsou v dosahu malých dětí. Pokud máte malé dítě, doporučujeme vám vázu spíše plastovou, nebojte, není ošklivá, někdy až k nerozeznání od vázy skleněné, a zaručeně nejedovatou směs rostlin v ní.


Co do vázy?

Vážení a milí, dejte si tam, co chcete. Růži šípkovou, štětku lesní, mochyni židovskou třešeň, mahonii cestmínolistou, nebo holé olšové větévky, které budou osvíceny hřejivou září voskové svíčky odrážející se na stěně v pozadí věrně symbolizovat čas odpočinku přírody. Pokud byste však rádi našli trochu inspirace, čtěte směle dále, my se s vámi rádi podělíme o naše další nápady a zkušenosti.

Vděčnou rostlinou vhodnou k sušení je růže. Pokud dostanete krásnou kytici růží, můžete ji usušit. Růže při sušení zavěšte, tak aby květy směřovaly dolů k zemi. Vhodným místem k sušení je např. půda nebo zimní zahrada. Sušené růže vypadají dobře také v keramickém džbánku a jsou tak pěkným doplňkem zejména interiérů pojatých v rustikálnějším duchu. Hezky bude vypadat, když takto usušenou kytici doplníte třeba tenkou větévkou se šípkovými plody.


A co ještě?

Zkuste třeba makovice, které jsou symbolem podzimního sklízení a působí ponejvíce veselým dojmem. Když k nim přimícháte lodyhy usušené chrpy a rmenu či heřmánku, získáte tak celkem neokoukanou polní vázu.

Nebo toužíte po váze lesů, vod a strání? Tak přidejte ještě pár větévek trnky a šípkové růže se zralými plody. Plody po čase sice trochu vyschnou, ale snad právě proto se budete doma cítit jako v odpočívající přírodě.

Fantazii se jednoduše meze nekladou. Nechte ji proto pracovat a vykouzlete si doma třeba suchou vázu z pichlavých hlaviček štětky lesní nebo podobné rostliny, makovic zdobených zelenými lístky třeba na fialovém podkladě.


Jak vidíte, není na tom vůbec nic těžkého. Vložíte do vázy několik suchých rostlin a váš interiér je hned mnohem útulnější. A nezapomeňte – výhodou suché vázy je, že jí nemusíte měnit vodu. A když se vám po čase trochu zapráší, vyfoukejte si ji fénem. Tak hurá na procházku, ať je co do vázy!



Foto1:

Když si chcete zkrášlit vaše útulné hnízdečko, nemusíte vymýšlet nic složitého. I jednopruhová suchá váza má své kouzlo. Do moderních interiérů s minimalistickým nádechem se dokonce hodí lépe než jakákoliv jiná.

Foto2:

Suché růže jsou velmi vděčné. Když si, dámy, chcete uchovat z lásky věnovanou kytici růží, usušte je zavěšené dolů.


Text: Markéta Veselá

Foto: http://farm1.static.flickr.com, http://www.genesiswave.com