Jak ho vybrat tak, aby vždy maximálně odpovídalo našim přirozeným biorytmům a nenechalo nás v žádném období roku na holičkách? Zaměřte se na jednotlivé místnosti a budete mít napůl vyhráno.

Obývací pokoj si žádá především měkké světlo

Jde o místnost, v níž velmi často odpočíváme. Celkové prostředí by tedy mělo relaxaci maximálně napomáhat. A jak na to? Klíčem k úspěchu je správně zvolená teplota světla. Rozlišujeme tři možné typy:

·    studená bílá,
·    teplá bílá
·    a teplá žlutá.

Poslední typ světle nejlépe napodobuje to sluneční, takže přispívá k naši vnitřní harmonii a klidu. Pod paprsky žluté zářivky či žárovky (a to třeba i v LED) provedení se cítíme příjemně a uvolněně. Důležité je také vrstvení světla. I když je jeden centrální zdroj stále důležitý, měly by ho doplňovat i menší v rozích místnosti nebo všude tam, kde si čas od času potřebujete přisvítit.



Nekazte si oči při sledování televize – musíte na to chytře


Nejspíš víte, že televizi bychom, nikdy neměli sledovat v naprosté tmě. Naše oči se totiž v takovou chvíli musí těžce přizpůsobovat rozdílům mezi světlem a tmou. To je namáhá a jsou poté rychleji unavené. A co s tím dělat, když nechcete, aby se vám nechtěné světlo odráželo v obraze?

Vezměte si k ruce nástěnná svítidla a jeden nebo dva modely umístěte za obrazovku (v případě plochých LED TV, jež za sebou žádné místo nemají, pak asi půl metru od nich). Světlo vykreslí jakousi clonu na pozadí, díky níž se bude televize sledovat lépe. Jen pozor na jeho intenzitu, mělo by být spíše slabší.

Osvětlení v kuchyni musí mít více zón


Všude, kde se věnujete nějakým drobným úkonům, byste měli nějaké osvětlení mít. Nad sporákem, nad linkou – a samozřejmě i v centrální části stropu. Doporučujeme zejména bodové osvětlení, které si můžete nastavit přesně tak, jak potřebujete, a v případě potřeby to kdykoliv změnit.

Nad jídelní stůl pak volte světlo tak, aby vám dokonale posloužilo při jídle (třeba při odstraňování drobných kostiček z pstruha), ale zároveň vás neoslňovalo. Mezi velmi dobré vychytávky patří svítidla, umístěná na dlouhém kabelu. Nesvítí s tak velkým rozptylem, jak býváme zvyklí, takže šetří naše oči, ale přitom dokáží v místnosti vykouzlit opravdu báječnou atmosféru.

Náš tip: Čím více svítidel si domů pořídíte, tím náročnější vše bude na vaše elektrorozvody. Pojistěte se předem a pořiďte si elektroměrové rozvaděče a další šikovné vychytávky.

Jak při nákupu svítidel ušetřit


Zaměřte se především na slevové kupóny  kódy, jež vám umožní upravit si cenu požadovaných svítidel přesně na takovou úroveň, jaká vám bude vyhovovat. Mnohé e-shopy mají k dispozici navíc i  speciální kategorii„Bazar,“ nebo jemu podobné, kde zákazníci najdou produkty, jež z nějakého důvodu zůstaly ve skladu obchodu.

Jak poznat specialisty na osvětlení


Hlavní a nosný sortiment toho správného obchodu tvoří vše, co potřebujete pro úspěšnou elektroinstalaci ve svém domě či bytě. Zakoupit můžete světelné zdroje a světelná tělesa včetně nouzových svítidel, jistící prvky, elektronické předřadníky a samozřejmě vypínače, zásuvky a zásuvkové rozvodnice. Nabídka zboží také reflektuje poptávku a požadavky zákazníků a vzdává hold i moderním trendům. A samozřejmě by neměla chybět ani možnost odborné konzultace.


Zdroj obrázku 1: Try_my_best / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: JR-stock / Shutterstock.com