Co je peleta?

Ptáte se, co jsou ty pelety zač? Jde o malé slisované válečky standardizované velikosti, vyráběné z dřevěné piliny, která zůstává jako odpad při zpracování dřeva. Pelety mají průměr 6 až 8 milimetrů a na délku pak 20 až 30 mm, velikost je přizpůsobena topení v peletových kamnech.

Pilina se před lisováním vysuší na vlhkost mezi 10 a 15 % tak, že se v tenké vrstvě rozloží na pás, který se pomalu posunuje sušárnou, kde je produkovaná horkým vzduchem. Když se pilina vysuší, její cesta pokračuje do míchacího zařízení, kde získá stabilní vlhkost. Následuje drcení piliny, její vlhčení a pak už se jde lisovat v protlačovacím matricovém lisu tak, aby žádná pilina nepřišla nazmar. Když jsou piliny slisované do pelet, je třeba je uskladnit do zásobníku, ze kterého se buď plní do pytlů nebo foukají do speciálních cisteren, které je rozváží k vám.

Víte, že není peleta jako peleta, a i v tomto případě platí, že je třeba si pohlídat kvalitu? Tu poznáte podle certifikace ENplus®, která zaručuje vysokou výhřevnost a účinnost spalování.

V čem se dá peletami topit?

Pelety díky svým rozměrům umožňují pohodlné a moderní vytápění, které je stejně komfortní, jako když topíte plynem nebo elektřinou. Peletami můžete topit v kotli nebo peletových kamnech, která si sama budou pelety dávkovat podle toho, kolik jich je třeba k tomu, aby prostor kamna vytopila na požadovanou teplotu. Potěší i to, že náklady na pelety jsou nižší než náklady na elektřinu, plyn nebo topný olej a když jimi budete topit, nebudete trávit čas ani si ničit záda nad štípáním dříví.



Jaké jsou přednosti kamen na pelety?

Pelety jsou ekologické a univerzální palivo, které můžete využít jak k vytápění rodinných domů, tak chalup a chat, penzionů, restaurací, dětských domovů, škol a školek a dalších budov. Automatické přikládání vám šetří čas i starosti, obsluha je snadná, tak co víc si přát? Možná ekologickou šetrnost, která je u pelet samozřejmostí. Jaké jsou další výhody topení v peletových kamnech?

- Dřevěné pelety patří k nejčistším palivům. Kotle i kamna na pelety patří do tzv. 5. emisní třídy.
- Topení dřevěnými peletami je tak snadné, že by ho zvládlo i malé dítě, kdyby mohlo.
- Kamna si pelety sama dávkují dle potřeby, vy je jen jednou za čas dosypete do zásobníku.
- Kamna na pelety čekají jen na váš povel, aby začala topit. Díky WLAN modulu a aplikaci v chytrém telefonu je můžete ovládat na dálku. Na mobilu si nastavíte požadovanou teplotu, dáte kamnům pokyn, aby si sama „škrtla“ a než přijedete domů, máte tam příjemné teplo.
- Spalování pelet je dokonalé, vzniká jen minimum popela. Ten stačí jednou týdně odsát vysavačem na popel a použít třeba jako leštidlo nebo hnojivo.
- Když topíte peletami, které sypete do zásobníku a kamna si sama přikládají, nebudete otevírat dvířka kamen, ze kterých se běžně vyvalí kouř. Topení peletami tak tak je možné i v domácnostech, kde žijí alergici nebo astmatici.
-
Dřevěné pelety patří k tzv. obnovitelným zdrojům energie, při jejich spalování vzniká jen minimum škodlivých emisí.
- Máte na výběr mezi peletovými kamny s teplovodním výměníkem, které se napojují na ústřední topení a ohřívají vodu v radiátorech, nebo peletovými kamny bez výměníku.