Stavba domu svépomocí 
Stavba domu svépomocí představuje jedno z řešení, jak zpřístupnit bydlení v rodinném domě také lidem, kteří nemají nadprůměrné příjmy. Ovšem skutečnost, že zadáme stavebním firmám co nejméně prací (pouze ty, které svépomocí nezvládneme) automaticky nevede k nižším nákladům na stavbu. Jinými slovy stavba domu svépomocí nemusí vždy levnější než pořízení domu na klíč. Než se tedy pustíme do procesu výstavby vlastního domu, vyplatí se, udělat si co nejpřesnější představu o tom, jak celý proces probíhá. Je tak větší šance, že se dopustíme minima chyb, které mohou naši stavbu podstatně prodražit. Nejlepší samozřejmě je, když znáte někoho, kdo si nedávno dům sám postavil. I když se bude jednat o úplně jiný projekt, gró je vždy stejné. 

Než se pustíme do stavění
V tzv. nulté fázi výstavby je třeba nejprve najít vhodný stavební pozemek a zajistit optimální způsob financování. Co se týče financování, zde se vyplatí využít služeb zkušeného finančního poradce nebo makléře, který pro Vás najde nejhodnější způsob. Je to mnohem efektivnější, než obcházet banky a zjišťovat podmínky nabízených hypoték. Při výběru pozemku je důležité vybrat takový, na kterém lze stavět, a to buď stavební parcelu, anebo pozemek určený k výstavbě. Stavební parcela má tu výhodu, že už k ní bylo vydáno stavební povolení, a lze se na ní napojit na dostupné inženýrské sítě. V případě pozemku určeného k výstavbě musíte otázku stavebního povolení a inženýrských sítí teprve vyřešit. 
Tip: Pokud jsou v okolí Vašeho pozemku ostatní pozemky, zjistěte si své sousedy za účelem společného vybudování inženýrských sítí. Přípojky Vás pak vyjdou levněji. Výhod sdružené investice můžete využít také v případě, že Váš pozemek ještě nemá příjezdovou komunikaci. 

Od projektu po hrubou stavbu 
Na zasíťovaném stavebním pozemku, k němuž bylo vydáno stavební povolení, můžeme začít stavět. Předtím je však třeba navštívit architekta. Kdo chce ušetřit, jeho kroky vedou rovnou k projektantovi. Vzhledu domu tato zkratka však obvykle příliš neprospívá. Projektant vypracuje projektovou dokumentaci, na jejímž základě stavba probíhá, a funguje jako autorský, v ideálním případě i jako stavební dozor. Po vytyčení pozemku a domu se provádějí zemní práce. Následuje položení stavební desky. Poté je třeba vyřešit rozvody včetně hydroizolace. Na stavební desce postavíme hrubou stavbu. Hrubou stavbu bychom měli stihnout do zimy, než začnou první velké mrazy, a nechat ji vymrznout. Na jaře budeme pokračovat.

Foto:
www.homeadditionplus.com