Zvětšením plochy až o několik čtverečních metrů je ideálním řešením pro vytvoření zimní zahrady, která se stane moderní a komfortní součástí bytu. Zaskleněním dosáhnete také již zmiňované úspory energií, snížení úniku tepla je 20-30 procent.

Další nespornou výhodou je také to, že je snížena hlučnost a prašnost v samotném bytě.

V neposlední řadě je zasklenění také ochranou proti vniknutí nežádoucích osob do bytu.


Co vás čeká, pokud se rozhodnete k zasklení?

Určitě nejdůležitější je výběr kvalitní a spolehlivé firmy. Spolehlivá firma by měla mít patřičné certifikáty, zejména stavebně technické osvědčení a prohlášení o shodě. Nestyďte se zeptat na reference bývalých zákazníků a řádně si ověřte, zda je vámi vybraná firma opravdu spolehlivá.

Pokud nebydlíte v rodinném domě, kde si o stavbě rozhodujete sami, dbejte na to, že k zasklení potřebujete stavební povolení a souhlas vlastníka bytu. Nejlepší je ještě před vlastní realizací zajít na patřičný stavební úřad a pečlivě zjistit, co všechno k vlastnímu povolení budete potřebovat.

Pokud žijete v bytovém domě, je třeba pro dokonalý finální vzhled dohoda všech vlastníků bytových jednotek.

Je důležité, aby dům v konečné podobě působil jednotně. Z architektonického hlediska by vlastní zasklení mělo vždy pozvednout celkový výraz domu a ne jej ještě zhoršovat.


Jak velká bude investice?

Vždy záleží na konkrétní situaci, protože ne všechny balkony jsou řešeny stejným způsobem. Cenu zasklení ovlivňuje také zábradlí, které se stává součástí zasklení.

O ceně samozřejmě rozhoduje také síla a kvalita použitého skla. Sklo by mělo být minimálně 4-6 milimetrů silné, v případě dvojitého izolačního skla se jedná o 16 milimetrů.


Zasklení se v zásadě dělí na rámové a bezrámové. Každý zasklívací systém má své klady a zápory.

Rámové zasklení

Sklo je zasazeno do většinou hliníkových profilů, méně časté je použití dřeva nebo plastu. Systém se skládá z několika posuvných křídel, která popojíždějí po spodní kolejnici. Zhruba v úrovni zábradlí vede horní kolejnice, která nezasahuje do vnitřního prostoru balkonu či lodžie. Rámové systémy umožňují otevření až do tří čtvrtin balkonu.


Bezrámové zasklení

Skleněné tabule nejsou opatřeny žádnou konstrukcí, dík čemuž nebrání průchodu světla do místnosti. Pokud použijete posuvná skla, opět můžete otevřít téměř celou plochu balkonu. Systém bezrámových profilů není zavěšen a tak celou svou váhu přenáší na spodní pojezdový profil.


Nač je třeba dát si pozor?


Pokud máte zasklený balkon, je třeba pravidelně větrat, aby nedocházelo k zapařování a rosení oken a k pozdějšímu výskytu plísní. V teplejších dnech je dobré vytvořit průvan, aby v bytě nevznikl skleníkový efekt a nebylo v něm vlastně hůř, než je venku.


Nezapomeňte, že při plánované instalaci zasklívacího systému by měla vždy předcházet důkladná revize stavu balkonu či lodžie.


Foto: Optimi