Míra ekologičnosti

Definici tohoto pojmu v matematicko-fyzikálním slovníčku sice nenajdete, ale my se bez něho v našem článku neobejdeme. Jak známo, když dva staví totéž, není to totéž. Stavbu, kterou někdo nazývá ekologickým domem, nemusí druhý za ekologický dům vůbec považovat. Co je ekologického na domě, kvůli němuž se muselo odvézt několik tun ornice, porazit mnoho krásných stromů, a který se bez elektrické a plynové přípojky jen stěží obejde? Ano, pravda, je postaven tak, že díky jeho dobré tepelné izolaci, proskleným stěnám a efektivnímu systému vytápění spotřebuje o 50% méně energie než běžná novostavba, ale jeho míra ekologičnosti se v žádném případě nepohybuje kolem 100%. Této hodnoty nedosahuje ani pasivní dům, který se jí vzdáleně přibližuje. Která stavba se tedy skutečně blíží této trojciferné hranici? Která stavba tedy takřka dosahuje 100% hodnoty námi stanovené míry ekologičnosti? Odpověď zní: hliněný dům.


Primitivní uvažování? Naopak, vyspělé!

Myslíte si, že hliněný dům je dobrý akorát tak pro primitivního pračlověka? A co když o něm spíše uvažují lidé, kteří dospěli morálně tak daleko, že chtějí žít takovým způsobem, aby skutečně co nejméně poškozovali naši planetu? Nebo lidé, kteří touží po něčem zajímavém, co jen tak někdo nemá. Anebo lidé, kteří chtějí žít ve vlastním rodinném domě, ale dražší materiály si nemohou dovolit. Ať patříte do kterékoli z vyjmenovaných skupin lidí, nebo čtete náš článek jen tak pro inspiraci nebo pro zajímavost, na následujících řádcích se vám hliněné domy zdvořile představí.

 
Z čeho se hliněné domy vyrábí?
Ekologické hliněné domy se vyrábějí z materiálů na přírodní bázi. Z hlíny, rákosu, konopí, vlny a oleje. Výchozím materiálem, z něhož se vyrábí hliněné domy, jsou jílovité zeminy, které obsahují vodnaté hlinitokřemičnany smíchané s prachovinou a písky. Základní druhy jílovitých materiálů jsou kaolinit, ilit neboli hydroslída a montmorillonit neboli bentonit. Jednotlivé druhy jílovitých materiálů se liší především ve schopnosti vázat vodu. Pro zlepšení vlastností jako je například stabilita vysychání, zlepšení tepelně technických vlastností nebo zvýšení pevnosti, se do hlinitých těst přidávají ještě další, buď anorganické (písky, štěrky, skelná vlákna), nebo organické materiály.

Pokud jde o organické materiály, jedná se skutečně o velmi pestrou směs. Jako mazanina se používá koňský a kravský hnůj, dále zvířecí srst, kterou se vytužují hliněné směsi a jako dekorace různé mušle a ulity.

Z říše rostlin zde najdeme slámu, osiva a plevy, len a konopí, dřevná vlákna, proutí, rákos, ale i trávu, mech a banány.

Že to ve vás vzbuzuje trochu nedůvěru? Bojíte se, že váš hliněný domov bude vonět „vůní domova“ nebo přinejmenším vůní kompostu? Žádný strach, to se nestane.


Toužíte po hliněné stavbě?

Pohráváte si s myšlenkou hliněného domu a rádi byste se dověděli mnohem více? Nebo byste si rádi postavili nějakou hliněnou stavbu? V tom případě se můžete obrátit na některou ze stavebních firem se zaměřením na energeticky šetrné stavby z ekologických stavebních materiálů. Jednou z nich je například Hliněný dům s.r.o., která kromě obvyklé činnosti spjaté s realizací staveb poskytuje také poradenskou činnost a pořádá odborné kurzy a školení.

 

V hliněném domě nemusíte jen bydlet

A víte, že v hliněném domě nemusíte strávit většinu svého života. Pokud rádi něco tvoříte, kutíte a stavíte, můžete si objednat ekologické materiály a postavit dětem třeba hliněný hrad. Nebo chaloupku. Napište nám, jak se to povedlo!



Foto1:

A proč si nepostavit hliněnou stavbu jako hobby? Takový hliněný hrad pro děti, to je přeci velmi netradiční dárek.

Foto2:

Kdo chce něco atypického nebo ekologického, nechť si postaví třeba hliněný dům. Ten může být pojatý jak v duchu moderní doby, ale může mít i design venkovské chalupy.

Foto3:

Není ekologický dům jako ekologický dům. Některé z nich jsou poněkud ekologičtější, ať už jde o použité materiály, způsob stavby nebo formu vytápění. 



Text: Ing. Markéta Veselá

Inspirace: http://www.hlinenydum.cz

Foto: http://www.balda.biz, http://www.czechtrade.net, www.asmat.cz