V poslední době se staly populární také v naší zemi. Pojďme se s nimi stručně seznámit.

 

Nejen pro novostavby

Někomu zmínka o zelených střechách vzdáleně připomene visuté Semiradiny zahrady, o kterých se kdysi učil ve škole, druhý jen nevěřícně zakroutí hlavou, protože přeci nebude plýtvat svou energií na místě, kam není vidět, třetí by si nechal klidně říct, jenže se domnívá, že si zelenou střechu nemůže především z finančních důvodů dovolit. Je sice pravda, že nejlepší variantou je, když se zelenou střechou počítáme již při projektování domu, a tato střecha je součástí novostavby, ale to vůbec neznamená, že si nemůžete vytvořit zelenou střechu na domě, který jste postavili již před deseti lety!


Co byste měli vědět

Než se však pustíte do vytváření zelené střechy, měli byste začít tím, že zjistíte nosnost vaší střechy. Tento posudek si necháte vypracovat od statika. Na střeše s nosností do 300 kg/m2 si nemůžete moc vyskakovat, v tomto případě připadá v úvahu pouze její ozelenění, například travnatým porostem nebo rozchodníky. Zelená střecha se skládá z několika vrstev. Z hydroizolační fólie, která zajišťuje dokonalou izolaci střechy, nenasákavého polystyrenu a tvarované perforované polyethylenové fólie, která slouží jako zásobárna vody. Pak konečně přichází na řadu kamínky, substrát a zelené rostliny.

 

Vhodný substrát

Jaký substrát je vhodný na zelenou střechu? Odborníci doporučují směs zeminy, rašeliny a písku, a to v následujícím poměru: 4:2:4. Také se používá mulčovací kůra, a to jako prevence nežádoucího zaplevelení zelené střechy.


Odolné rostliny

Jaké rostliny jsou vhodné pro zelenou střechu? Ty nejodolnější, které dobře snášejí sucho, přímé sluneční záření a vyžadují minimum péče. Dobrým příkladem takto odolných rostlin jsou zelené rozchodníky nebo netřesky. Že tyto rostliny znáte a připadají vám příliš malé a obyčejné? Tak dobrá, přidáme ještě dále třezalku, devaterník nebo mateřídoušku. Jinak však máte zbytečné obavy. Takové rozchodníky jsou skutečně poměrně malé rostliny, po čase se však rozrostou a promění horní vrstvu vaší střechy v pestrý kompaktní koberec. Rozchodníků je totiž mnoho druhů. Navíc krásně kvetou.

 

Péče o rostliny

Rozchodník je sice velmi odolnou rostlinou, nicméně pokud je neustále vystaven slunečnímu svitu, může se stát, že některé rostliny uhynou. Uhynulé rostliny pak jen nahradíte novými. To se však nestává příliš často. Daleko více škody dokáže napáchat plevel. Protože létaví ptáci jsou šiřiteli semen, může po nějaké době dojít k zaplevelení vaší zelené střechy. Pak nezbývá než použít efektivní metodu, a to selektivní herbicid. Např. Roundap je velmi účinný. Za malou krabičku zaplatíte sice kolem 500 Kč, ale s její pomocí zlikvidujete poměrně velké množství nežádoucího plevele. Stačí totiž, potřít dva tři lístečky nežádoucí rostliny, počkat, až zaprší, a rostlinka za pár dní uschne, a ponechá tak vašim rozchodníkům, netřeskům a mateřídoušce více životního prostoru. Nejen z tohoto důvodu je zapotřebí, abyste měli na střechu snadný přístup.

 

Opravář bez práce

Lidé si nepořizují zelené střechy pouze z toho důvodu, že touží po v našich podmínkách donedávna novém, neobvyklém řešení, ale zelená střecha v sobě spojuje několik podstatných výhod, pokud jde o samotnou stavbu a život v ní. Zelená střecha prodlužuje životnost střechy například působením stínícího efektu. Střešní izolace, kterou tvoří dřevěné desky, plastové fólie, lepenka, dřevěné či asfaltové šindele, všechny tyto materiály jsou v případě běžné střechy vystaveny působení UV záření a výrazným teplotním změnám v průběhu roku, což přítomnost střešního substrátu s vegetací eliminuje natolik, že se zelená střecha po dlouhou dobu obejde bez oprav.

 

Život pod střechou

Další výhody souvisí s vyšší kvalitou života pod střechou. Jde především o efekt zadržování tepla v zimě, který přímo souvisí s úsporou energie (proto mívají nízkoenergetické domy zelenou střechu), nebo chladící efekt v létě (další úspora energie, pokud používáte klimatizaci). Ke kvalitě života pochopitelně přispívá také efekt pohlcování hluku. Ale ani možnost, projít se po zelené střeše mezi netřesky a rozchodníky není k zahození, co říkáte?



Text: Markéta Veselá

Foto: http://en.wikipedia.org