Pravá česká bramboračka by neměla žádnou chuť. Jak jste správně poznali, dnes bude řeč o bylinkách – nejen do polévky. 

Vitamínová ozdoba parapetů

Možná vám stačí přivřít oči a vidíte ji před sebou. Babiččinu nebo maminčinu kuchyni se záclonkou na okně a parapet plný bylinek pod ní. Kořenáče s bylinkami do polévky pomáhají dotvářet útulnou kuchyňskou atmosféru. Pažitka, petrželka, tymián, bazalka, libeček, ale i máta či meduňka patří mezi oblíbené bylinky. Stačí pár lístků a dochutíte polévku nebo těstoviny, ozdobíte jednohubky, nebo připravíte lahodný čaj. Jídlo vám tak nejen rozkvete před očima, ale dodá vašemu tělu všechny potřebné vitamíny. Babičky a maminky dobře vědí, proč na okně tyto zelené rostlinky mají.

Když polévkové bylinky nenajdete na babiččině okně, dobře se z toho okna podívejte, zda nerostou ve větším na blízké zahrádce, nebo třeba v keramickém petrželáku. Tzv. petrželák je stylovou ozdobou každé terasy, zimní zahrady, nebo i kuchyně. Kam jej umístíte, záleží na klimatických podmínkách a prostorových možnostech těchto místností a míst. Tyto kořenáče mají různou velikost. Můžete v nich pěstovat tři, devět i dvanáct druhů bylinek. Aby tyto bylinky nebyly pouhou ozdobou vašeho domova, je dobré vědět, k čemu kterou z nich použít.


Bylinky v české kuchyni

Kuchařky a kuchaři, doufáme, že vás neurazíme, když stručně připomeneme správné použití pažitky a petrželky v naší kuchyni. Petrželka kudrnka je milá bylinka, která se používá především k dochucování polévek a zdobení chlebíčků a studených mís.

Pažitka se stejně jako petrželka používá do polévek a k přípravě pomazánek. Její chundelaté fialové květy navíc hezky vypadají. A jaké další bylinky používají české kuchařky?

Například libeček, který dodá tu správnou chuť vařeným bramborám.

Kopr, který se hodí nejen do tradiční koprové omáčky a letních zeleninových salátů, ale také do pomazánek, rybích salátů, nebo k lososovi na skandinávský způsob. Okurkový lák bez kopru si nedokáže představit snad žádná česká hospodyňka.

Stejně tak se v české kuchyni jen těžko obejdeme bez majoránky nebo kmínu – neodmyslitelného koření, které patří do bramboráku, guláše nebo pravé české bramboračky. Velké oblibě se těší také jarní cibulka. Jarní cibulkou výčet bylinek používaných v české kuchyni zdaleka nekončí.

Pojďme si však nyní přičichnout k středomořským bylinkám, které u nás velmi úspěšně zdomácněly.


Závan Středomoří

Také vám o dovolené ve Středomoří tolik chutná, přestože je horko? Kromě olivového oleje to budou mít na svědomí bylinky. Tymián, bazalka, šalvěj, oregano známé v Čechách jako dobromysl, to jsou jen ty nejznámější z nich. Tymián roste ve vyšší nadmořské výšce. Jeho fialové kvítky zdobí například skalnaté svahy řeckých ostrovů. Pokud si natrháte tymián přímo tam, nebudete litovat. Jeho aroma se nedá srovnat s tím, co si přinesete domů z běžných hypermarketů. Dávejte ovšem dobrý pozor, ať nepřekořeníte! Tymián dávají v Řecku do většiny pokrmů, od skopového a vepřového masa až po salát. Dokonce i řecký med voní po tymiánu. Další bylinka, která u nás zdomácněla, je bazalka. Stejně jako s tymiánem je třeba, zacházet s ní opatrně. Má totiž velmi intenzivní aroma. Hodí se do salátů, především k těm s rajčaty, sýrům a rybám. Bazalka a oregano jsou základními bylinkami italské kuchyně. Oregano patří tradičně do pizzy, polévek i sýrových jídel. Hořká chuť šalvěje, která se mimo jiné používá jako ingredience k přípravě kloktadla při bolestech v krku, je gurmánská bylinka. Najdete ji především v lahodných masitých pokrmech.


Vaření s bylinkami je zábava

Ať už se vaše okno bude pyšnit tradičními nebo cizokrajnými bylinkami, věřte, že lahodná chuť pokrmů, jako je zelenající se jarní polévka, bude dostatečnou odměnou za vaše pěstitelské úsilí! Vaření s bylinkami vás bude bavit!

 

Text: Markéta Veselá

Foto: Samphoto.cz