Jak snížit výdaje za elektřinu
Nebojte se, nebudeme Vás nabádat k tomu, abyste méně svítili, a vyhřívali své místnosti na nižší teplotu, ani Vás nebudeme přesvědčovat, abyste část spotřebované elektřiny nahradili zemním plynem, anebo některým z alternativních zdrojů, jako je tepelné čerpadlo, naopak pro Vás máme tip, díky němuž můžete výrazně snížit své výdaje za dodávky elektřiny, aniž byste museli slevovat ze svého životního standardu, anebo provádět složité stavební úpravy v domě. Jedná se o změnu dodavatele. Samozřejmě v případě, že neodbíráte elektřinu od toho, který je pro Vás cenově nejvýhodnější. A jak to zjistíte?

Porovnání cen elektřiny
Porovnáním cen. Málokdo ví, že existuje možnost provést na internetu srovnání cen elektřiny od jednotlivých dodavatelů a na základě toho zjistit, zda a kolik můžete změnou svého dodavatele ušetřit. K porovnání cen slouží kalkulačka, do které vyplníte několik údajů (jméno dodavatele, region a využití energie ve Vaší domácnosti), a během chvilky se Vám zobrazí srovnání jednotlivých nabídek. Jak můžete vidět z naší tabulky, nejedná se o malé částky.

tabulka uspor spotreby elektriny
Zdroj: Usetreno.cz


Na základě těchto údajů se pak můžete rozhodnout pro případnou změnu. Výhodou je, že na portálech sloužících k porovnání cen se ceny elektřiny neustále aktualizují. Tuto změnu lze zařídit přes internet z pohodlí domova.

spotreba plynu

Snížit můžete i výdaje na plyn
Analogický postup můžete použít v případě, že k provozu domácnosti využíváte zemní plyn. Mimochodem dobrá zpráva pro všechny jeho odběratele je, že ceny plynu se nebudou v roce 2014 zvyšovat, dokonce lze předpokládat jejich snížení. Ještě vyšší úspory samozřejmě můžete dosáhnout, když provedete optimalizaci volby svého dodavatele. Tedy, když pomocí kalkulačky učiníte porovnání jednotlivých nabídek a na základě toho se rozhodnete pro případnou změnu. Pokud tak učiníte, nemusíte měnit plynoměr, ani ztrácet čas s nepopulárními administrativními úkony spojené se změnou dodavatele. Jediné, co se pro Vás změní, bude výše částky na Vaší faktuře za zemní plyn. Také zde můžete výrazně ušetřit:

tabulka uspor spotreby plynu
Zdroj: Usetreno.cz


Také jste zvědaví, zda neplatíte za energie více, než musíte, a zajímá Vás, kolik můžete změnou dodavatele ušetřit? Zjistěte si to pomocí kalkulačky. Toto porovnání je zcela zdarma, stejně jako vyřízení změny.