Nepochybně mají své staletími ověřené poslání: Poskytují závěsy pro dveře, musí být bytelné, ohraničují soukromý prostor a jeho výsostné území v nejnamáhanější části, kudy se denně vstupuje (vjíždí), kde je největší nebezpečí útoku zvenčí.


Stačí je mít jen pevné? Funkčně ano, ale žijeme přece v době, kdy se nám chce také v domově líbit a dveře či brána jsou první vizitkou rodinného domu. Maličkosti je učiní na první pohled pěknými, detaily se postarají o dobrý pocit kolemjdoucího, návštěvníka i stálého obyvatele. Budou hrát roli domovního znamení, odlišovat náš dům od sousedních, typem zvýraznění vypovídat něco o povaze majitelů. Sloupky stačí obložit keramikou, případně osadit kameny, originálněji například džbány – třeba i s květinami.


Stejné je to i při zacházení s detaily v zařizování interiérů. Detaily utvářejí celkový dojem, vypovídají mnohé o majiteli, domácích obyvatelích. Například obrazy a jiná výtvarná díla, zejména tapiserie, plastiky, keramika. Jejich výběrem dáváme najevo, že máme smysl pro barevnost, jsme citliví, máme slabost pro květiny, jiní zase třeba pro krajinu, jedni jsou realisté a dávají přednost věrohodným až dokumentárním obrazům, jiní upřednostňují modernu. Sebevýznamnější malíř a dokonce třeba i originální obraz známého autora na stěně ztrácejí na ceně v nevhodném rámu, případně umístěním v nevhodné výši, na místě, kde je špatné přirozené osvětlení.


Je to tak, maličkosti musí ladit, v dokonalosti je potom krása celku. Rámování obrazu je toho docela názorným příkladem – stejně jako osazení vstupních sloupků u dveří charakteristickými ozdobami.