Dívčí, miminkovský, takřka mládenecký - každý z těchto pokojů má svá specifika. Pojďme si na ně trochu posvítit.

 

Pozor na chytáky!

Začněme ode dne Dé, kdy si maminka přiveze své děťátko domů z porodnice. Na malého tvorečka už obvykle čeká kompletně zařízený pokojíček, který natěšení rodiče miminku přichystali, když bylo ještě v bříšku. Rodiče (zejména když čekají své první dítě) často podlehnou svodům globálního trhu období baby-boomu, kdy nejen na peněženky rodičů a prarodičů, ale i na kapsy přátel, známých a spolupracovníků útočí množství dětského zboží, které profesionálně zabalené a popsané vzbuzuje dojem, že se bez něho žádné dítě neobejde. Věřte však, že obejde. Kojenci stejně nejvíc ze všeho potřebují maminčinu náruč a obvykle spí s maminkou v ložnici, dokud je maminka nepřestane kojit, nebo krmit v noci mlékem z lahve.

 

Miminko

Co tedy patří do miminkovského pokojíčku? Nejdůležitější součástí dětského pokoje je postýlka. Šikovná polohovací postýlka vám může dobře posloužit i několik let. Od dvou tří měsíců můžete dětem začít věšet na postýlku hračky adekvátní jejich věku. Oblíbený je například tzv. kolotoč. Dále potřebujete přebalovací pult a skříňku na oblečení, pleny a hračky. Víc toho prozatím miminko nepotřebuje. Až začne lézt, ocení, že má v místnosti dostatek místa. Místo nakupování zbytečností raději investujte do podlahové krytiny z kvalitního přírodního materiálu.


Batole

Batolata jsou neuvěřitelně zvídaví tvorové. Poznávají svět a všechno je velmi zajímá. Ovšem v chůzi musí teprve získat jistotu, a tak je období od jednoho roku do tří let plné pádů. Proto je při zařizování dětského pokoje na prvním místě bezpečnost. Vyvarujte se nábytku s ostrými hranami a předmětům, které by vašemu chodci amatérovi mohly překážet ve volném pohybu. Opatrně také s živými rostlinami. Než nějakou do dětského pokoje umístíte, vše si o ní zjistěte. Pokud ji postavíte na místo, kam na ni dítě dosáhne, můžete se s ní rovnou rozloučit. Kromě postýlky a pultíku dítě potřebuje úložný prostor, kam si bude dávat hračky. Čím větší, tím lepší. Oblíbené jsou různé koše, za nejpraktičtější řešení však lze považovat kontejnery. Některé děti si rády kreslí, můžete jim pořídit malé sedátko se stolečkem. Co je in, to jsou sedací pytle a vaky. Jsou vyrobeny z měkkého materiálu a živoučká batolata se tak o ně neporaní.


Předškoláčkové a školáčkové

Větší děti už svůj stoleček se židlí bezpodmínečně potřebují. Kreslí si zde, vyrábějí dárečky a píší si zde úkoly. Pracovní koutek je pro ně tím nejdůležitějším místem, hned po postýlce, kde nabírají potřebnou energii. Mimochodem z postýlky se už v tomto věku stává postel. Je lepší, když matrace není příliš vysoko od země. Palandy lze i v tomto věku považovat za nebezpečné. Vraťme se ještě na okamžik do pracovního koutku. Zde věnujte pozornost výběru kvalitní židle, která vašemu dítku nezpůsobí zdravotní problémy. Neméně důležitá je volba správného osvětlení. Lampička by měla dostatečně osvětlovat pracovní prostor, světlo má přicházet zleva. V tomto období je také nejvyšší čas na první dětskou knihovničku.


Rádoby dospělí

Pokoje teenagerů se v mnohém neliší od ložnic mladých dospělých a dospělých. V něčem však přece jen ano. Co se týče nábytku, nenajdete zde manželskou postel. Dále teenageři potřebují dostatek prostoru k uložení svých tajných pokladů. Jako ideální se jim jeví nábytek, který lze zamknout. A je zde ještě jeden důležitý rozdíl. Pro teenagera je dětský pokoj místem, kam se může skrýt před okolním světem, který ho obvykle nechápe. Proto je jeho ložnice zároveň také obývacím pokojem. Jistě proto ocení pohodlné křeslo nebo pohovku, kam usadí svou návštěvu a kvalitní zázemí, které mu umožní hrát hry, přehrávat hudbu a filmy.