Úsporná varianta vestavěného nábytku nabývá nejrůznějších tvarových a rozměrových podob, k jejichž obohacení přispívá také velký hit poslední doby...kuchyňský ostrůvek.


Ostrůvek je sice prostorově i technicky náročný prvek, ale věřte, že z vaší kuchyně vytvoří opravdu úžasné místo.

Samotný ostrůvek většinou tvoří jeden samostatně stojící modul, odpovídající buď nábytkové řadě, z níž je sestavena samotná kuchyňská linka nebo je vytvořený speciálně tak, aby s vybavením kuchyně co nejvíce korespondoval.


Ostrůvek rozhodně nejde vytvořit v malém a stísněném prostoru. Potřebuje kolem sebe totiž dostatek místa, aby nebránil bezpečnosti provozu a zároveň tvořil funkční a příjemnou část vlastní kuchyně.


Řešení rozmístění všech prvků je velmi důležité, ostrůvky nejčastěji doplňují sestavy I, L nebo G.

V každém z typů je třeba pečlivě sledovat všechny rozměry.

Vzdálenost mezi ostrůvkem a zdí, nábytkem a sestavou by měla být taková, aby vyhovovala tomu, kdo a jak ji bude využívat.

Pokud bude ostrůvek využíván spíše jen jako odkladní plocha, kdy vytváří spíše určitou kompozici kuchyně, stačí opravdu jen cca metr místa od sestavy a vlastního ostrůvku.

Naopak, pokud bude ostrůvek  varným či mycím centrem, je třeba nejen větší odstup od okolního nábytku, ale také začlenění odpadů či přívodů energií.

Při plánování stavby či rekonstrukce by tato část rozhodně měla být řešena v již v projektu.

Rozhodně je třeba, pokud bude ostrůvek varnou částí, myslet také na umístění digestoře tak, aby byla estetickým prvkem v prostoru.


Samotný ostrůvek skýtá opravdu mnoho možností. Dokáže rozšířit pracovní plochu kuchyně, opticky může rozdělit praktickou část kuchyně od její jídelní části.

Velmi často bývá k ostrůvku připojen i jídelní stůl a tak ostrůvek může sloužit také jako odkládací plocha použitého nádobí při samotném stolování.

Navíc, sledováním přípravy jídel správně naladíme chuťové buňky a součastně můžeme vést rozhovor s kuchařem či kuchařkou.


Kuchyňský ostrůvek, stejně jako vše, co se nalézá v prostoru, na sebe upoutává pozornost a tudíž je třeba, vypracovat a správně navrhnout každý detail. Proto rozhodně stojí za úvahu, zda náš sen není lepší svěřit odborníkům.


Foto: Oresi s.r.o.