Co všechno mikrovlnky nabízejí?


Většinou platí pravidlo, že čím dražší přístroj, tím více má možností. Znamená to, že ovládání je většinou digitální a díky většímu výkonu je vaření mnohem rychlejší. Některá trouba má již nastavenou předvolbu a tak nám stačí stlačit jeden jediný knoflík a vše je za nás vyřešeno.

Pokud chcete troubu s grilem, určitě se poohlédněte po funkci quartz gril nebo crisp. Díky této technologii je například kuře upečené do 30 minut a se zlatavou kůrčičkou přesně tak, jak ji máme rádi.


Pokud chcete troubou nahradit klasickou troubu, pořiďte si multifunkční mikrovlnou troubu. Ta totiž dokáže péct, ohřívat i grilovat v jednom. Je ideálním řešením, pokud nemáte v kuchyni prostor pro klasickou troubu.

Pokud budete vlastníky multifunkční mikrovlnky, pak vás nic nelimitujete a můžete péct maso, koláče, cukroví a bábovky stejně dobře, jako v troubě klasické.


V dnešní době jsou na trhu i dost drahé mikrovlnné trouby, které vaše jídlo dokáží uvařit v páře a zachovat v něm tak veškeré vitamíny, které jsou tolik důležité v jídelníčku každého z nás.



Zásady správného používání mikrovlnné trouby


Do mikrovlnné trouby používejte zásadně nádobí k tomu určené. Většinou jde o plast nebo varné sklo. Rozhodně do mikrovlnky nepatří kov, ve kterém by se jídlo neuvařilo ani neohřálo rovnoměrně, navíc by kov mohl troubu také poškodit.

Ne všechny umělohmotné misky, které máte doma do mikrovlnky patří a tak určitě neváhejte investovat do nádobí určeného právě k tomu účelu.

Ohřívané potraviny nesmějí být hermeticky uzavřeny, protože v nádobě se tvoří pára a tak může ohřívané jídlo neslavně skončit uvnitř celé trouby, v horším případě ji může nenávratně poškodit. Obaly vakuovaných potravin proto vždy roztrhněte, párek či klobásu propíchněte vidličkou a vajíčko raději vyklepněte do misky.


Ohřívané jídlo přiklopte víkem určeným k ohřevu potravin, nejen, že bude rychleji hotové, ale také zamezíte možnosti vyprsknutí ohřívané potraviny dovnitř trouby.


Dobře si prostudujte návod k použití trouby, který vždy obsahuje také doporučenou dobu přípravy jednotlivých potravin nebo váhových porcí.

Větší objem raději rozdělte do menších porcí, jídlo tekutější konzistence vždy promíchejte během ohřevu, aby jste zajistili stejnoměrné ohřátí.


V dnešní době není výběr mikrovlnné trouby jen záležitostí jejích funkcí, ale také je velmi důležitý design. Trouba je totiž nejen našim pomocníkem v domácnosti, ale také jejím moderním doplňkem.


A tak si s výběrem trouby dopřejte čas, aby mikrovlnka splnila vše, co od ní očekáváte.

Přečtěte si také: Koukejte, aby vám nebyla zima!