Domácí strava chutná dvojnásob v příjemné společnosti, servírované na hezkém nádobí, na stole vyzdobeném vázičkou s květinou. Základem všeho stolování je však stůl.

Rozměr desky by měl vyhovovat velikosti společnosti, rodiny, která se u něho bude scházet. Možná nejen při jídle, po návratu ze zaměstnání, z cest, při příležitosti návštěvy. Počet židlí by měl odpovídat počtu lidí, s nimiž se počítá. Vzdálenost židlí od okolního nábytku má být alespoň 70 centimetrů. Při stolování potřebuje průměrný člověk asi 60 cm šířky a 40 cm hloubky, při usedání a vstávání samozřejmě víc. Výška stolu je ověřená zkušenostmi a respektuje stále se zvyšující průměrnou výšku člověka. V současné době by měla být pro příjemné stolování deska ve výšce 67 centiumetrů, židle mívají sedací desku ve výšceč 44 až 46 cm.


Materiál, z něhož je stolní deska, by měl být dostatečně bytelný a odolný, používá se dřevěného masívu, případně dýhované MDF desky. Je dobré, když je stůl zpevněn zespodu luby z masivního dřeva.


Jsou byty, kde lze umístit běžný stůl u stěny, případně pod oknem, ale v případě návštěvy a potřeby většího počtu míst u stolu lze stůl odstavit a získat další prostor pro dva příchozí. Nejméně dvě židle stejného designu by měly být z tohoto důvodu rezervní. Měly být polstrované, se snadno udržovatelnýma vyměnitelným potahem. Židle by mohly být pro větší pohodlí stolujících raději opatřeny područkami.

V některých bytech dávají přednost menším stolům, které lze v případě potřeby rozkládat. Z desky o rozměrech 80 x 80 cm, která je vhodná pro dvě osoby, lze jednoduchou úpravou vytvořit desku 120 x 80 cm, která je vhodná pro stravování čtyř lidí.


Existuje také kulatý stůl, o němž se často mluví v případě demokratického jednání rovnoprávných osob. Má to být symbolika stejně významných míst u stolu, kde nikdo nesedí "v čele". Záleží na vybavení místnosti, druhu dalšího nábytku, stůl se stane rázem dominantním kusem nábytku v místnosti. Deska o průměru 100 cm stačí pro tři osoby, kulatý stůl s deskou o průměru 150 cm je dostatečný až pro šest osob. Větší kulaté stoly se běžně nevyrábějí, ale samozřejmě, lze je nechat udělat na zakázku...


Foto: Sob Nábytek