Opravdu nejlepším řešením je, pokud máte možnost pořídit si i tak vestavěnou skříň. Ta se vejde i do mnohých panelákových předsíní či ložnic.

Její nespornou výhodou je to, že díky vestavění se vytvoří mnohem větší prostor, než kdyby jste si skříň a jiný nábytek stavěli jen tak vedle sebe.

Vestavěné skříně jsou opravdu důležitým doplňkem vaší domácnosti a proto dejte výběru designu skříně čas. Ve většině případů jsou tyto skříně dělány na míru, takže si můžete vybrat počet polic, věšáků a prostě si ji nechat postavit tak, jak si představujete.

Navíc přední masku skříně můžete také nechat vytvořit tak, aby přesně zapadala do interiéru bytu.

Hitem poslední doby je kombinovat dřevo se sklem či zrcadlem. Díky tomu mohou vypadat dveře skříně opravdu netradičně a moderně.

Pokud se rozhodnete pořídit klasický sektorový nábytek, čeká vás mnoho běhání a vybírání. V dnešní době je na trhu obrovské množství firem, které se předhánějí v nabídkách nejlevnějšího nábytku.

U takových se vždy raději dvakrát rozmyslete, zda není lepší pořídit třeba i dražší, ale kvalitní nábytek, který vám vydrží mnohem déle.

Nevýhodou těch levnějších skříní a nábytku je materiál, ze kterých je vyroben. Většinou se totiž jedná o laminovanou dřevotřísku, která ne vždy drží dobře tvar. Z dřevotřísky se velmi často mohou uvolnit kousky při navrtávání a upevňování polic, což je do budoucna velká potíž.

Na druhou stranu ale neplatí, že každý nábytek vyrobený z dřevotřísky je špatný. Opravdu záleží na výrobci.

Proto stojí za úvahu, zda raději nesáhnout hlouběji do peněženky a pořídit si nábytek z pevného materiálu, jako je například klasický masivní nábytek, který má dlouhou životnost.


Pár dobrých typů

  • U vestavěných skříní dbejte na to, aby byly vytvořeny podle rozměrů dané místnosti, nikoliv aby byly s danou mírou od výrobce. Přeci jen ne všude jsou rovné zdi, občas se liší rozměry horní a spodní části zdi. Proto je dobré si vše nechat důkladně změřit odborníkem.

  • Podmínkou dobré vestavěné skříně by měla být možnost opakované demontáže a montáže doplňkových zařízení, jako jsou police, věšáky aj.

  • U volných skříní dejte pozor na jejich velikost, mnohé totiž působí velmi hmotně a tudíž mohou opticky dané místnosti velice ublížit.

  • U sektorového nábytku buďte opatrní, pokud jej vršíte na sebe, aby nebyl přetížen. Ne vždy by danou zátěž totiž musel vydržet.

Foto: INDECO CZ s.r.o.