Většina z vlastníků nemovitostí ví, že právě systém svodu dešťových vod bývá značně zatěžován nánosy nejrůznějších odpadů. Kromě nejrůznějších drobných částeček nečistot se zachycují v okapních žlabech i rozměrnější poletující nečistoty, které jsou do žlabů splachovány stékajícími vodami. Kdo má v sousedství svého domu strom, který dokonce přečnívá nad střechu, může pravidelně počítat s následky spadu okvětních lístků, plodů, drobných zaschlých větviček, tvorbou mechů a postupných zanášením a zatěžováním okapů. Postupně se snižuje objem průtoku a zanášené okapy, nejsou-li čištěny, přestávají plnit svou funkci. O rychlejší korozi nečištěných okapů nemluvě – ty ztrácejí až polovinu své životnosti. Jednou potom musí ta chvíle zodpovědného rozhodnutí zákonitě přijít: zejména okapy je třeba už pořídit nové. Nejlépe včetně navazujících odpadních trub.

 

Jak si vést v případě svépomocného řešení?


Pokud se nemáte možnost poradit odborníkem, vezměte zavděk technickou normou, kterou se řídí všichni profesionálové.

ČSN EN 612 je českou verzí evropské normy EN 612:1996 včetně její opravy AC:1996. Evropská norma 612:1996 má status české technické normy. Citovaná norma platí pro okapové žlaby, které jsou připevněny pomocí žlabových háků a pro vnější venkovní odpadní trouby, které slouží svodu dešťové vody. Tvar a rozměry okapového žlabu jsou určovány jak množstvím vody, které teče ze střechy do dešťové odpadní trouby, tak i architektonickými požadavky. Schopnost systému odvádět vodu závisí na tvaru střechy, jakož i na rozměrech okapních žlabů a odpadních trub. Norma ČSN EN 612 specifikuje požadavky na okapové žlaby a dešťové odpadní trouby, jejichž splnění umožňuje výrobkům plnit všechny běžné funkce, tj. odvádět dešťovou vodu, vodu z tajícího sněhu a ledu z povrchu budovy do drenážního systému nebo do kanalizace.

Pokud stavebník neví, jaký plech použít, ponechává i norma dostatečný prostor pro jeho vůli a momentální obsah peněženky.

Specifikovány jsou vhodné plechy hliníkové, zinkové (zinek – měď – titan), měděné, ocelové - nerezové, případně ocelové - pokovené, většinou zinkem a hliníkem. Tloušťka plechu pro žlaby a odpadní trouby je určena tabulkami s hodnotami pro různé materiály plechů od 0,4 po 0,8 mm. Příslušenství musí být navrženo tak, aby se dalo podle údajů výrobce spojovat s příslušnými výrobky. Žlabové kusy a odpadní trouby by měly nést obchodní jméno výrobce, zkratku země výrobce, druh výrobku, druh materiálu, číslo citované evropské normy (EN 612), identifikační blok – obsahující zejména údaje o průměrech nebo průřezech v milimetrech. V normě jsou uvedené kótované příklady žlabů.

 

Bydlíte v rodinném domě, případně máte chatu či chalupu, kde se právě rekreujete?


Nenechávejte všechno na poslední chvíli! Nastávající víkend je astrologicky velmi příhodný. Neumíte si představit, proč? Třeba budete mít při té bohulibé údržbové činnosti čištění okapových žlábků podobné štěstí jako herec Zdeněk Svěrák, který v oskarovém filmu Kolja našel při podobné příležitosti zajímavou bižuterii. A co kdyby se tentokrát nějaká kafka-sběratelka spletla a odložila si právě do vašeho okapu skutečnou drahocennost... zlatou náušnici, keltskou minci. I to se prý už stalo. V jiných případech, kdy nezbohatnete, což je pravděpodobné, alespoň ušetříte, a to je celkem jisté. Prodloužíte vyčištěním žlabů jejich životnost. 


Foto: Limes.cz