Panelové bytové objekty nedostatkem údržby ztrácejí svou původní hodnotu a životnost, nedostatkem údržby se zkracuje plánovaná životnost objektu o 20 - 40 %, a to hlavně fyzickým opotřebením.


Ze stáří většiny panelových domů a současném nedostatku jiných reálných forem bydlení pro některé sociální skupiny je zřejmé, že bydlení v panelácích bude nutností nejméně do poloviny století. Proto úpravy panelových domů a bytů nesnesou odkladu. Jedním z častých individuálních způsobů řešení zkvalitnění panelákového bydlení je zateplování - zabraňování úniku tepla. Jistě, ekonomický zřetel je nezanedbatelný, zvlášť pokud máme byt v osobním vlastnictví.


Jak dosáhnout významného snížení úniku tepla z bytu? Zvažte zasklení lodžie, pokud ji máte. Peníze se přece dají využít účelněji než vypouštěním tepla "pánu bohu do oken". Navíc dosáhnete významného zvelebení stávajícího prostoru, který nebude trpět prašností a hlučností okolí.

Při úvaze o zasklení lodžií myslí většina majitelů nebo nájemců panelákových bytů také na bezpečnost. Mají pravdu - pro případné zloděje vznikla další překážka. Aspekt bezpečného bydlení v dnešní době není jistě zanedbatelný, nicméně při zasklívání lodžií bytů vyšších pater možná nebude převažující.


Je třeba hledat další důvody? V každém případě se nabízí argument zkvalitnění běžné úrovně panelákového bydlení. Namísto sušárny prádla, odkladiště starého harampádí či dokonce závěsného parkoviště jízdních kol se stane zasklená lodžie ideálním prostorem pro nejrůznější jiné možné využití, například zřízení zimní zahrady. Pobyt v soukromé zeleni, v přírodním, a přece důvěrně domácky blízkém prostředí - po celý rok - má blahodárný účinek na psychiku člověka. Především obyvatelé měst potřebují posílit kontakt s přírodou. Proto v rekonstruovaných nebo alespoň svými obyvateli udržovaných panelákových domech každoročně přibývají na místech lodžií malé zimní zahrady.


Realizace přeměny lodžie s prádelními šňůrami na prosklenou zimní zahradu není dlouhá, ani příliš nákladná. Šikovná montážní firma si poradí během přípravných prací s odstraněním drobných závad na plášti vaší části panelového domu, s podlahovou krytinou, s trhlinami v omítce, s poškozeným kotvením zábradlí. Při druhé návštěvě řemeslníků již během pouhé poloviny dne pracovníci firmy nainstalují jeden ze zvolených systémů zasklení.


Ceny, podle zvolené technologie zasklení, nepřevyšují 40 000,- Kč. Systémy pro zasklívání jsou většinou variabilní. Dávají možnost otevřít jedno, případně i všechna okna, pootočit je, shrnout k pravé či levé straně. Nejčastěji voleným systémem je finský Optimi. Skla se používají tuzemská, tvrzená, bezpečnostní, odolná proti nárazu, o tloušťce 6 mm. Posouvají se v kolejničkách na obě strany. Boční stěny skel u tohoto systému nejsou rámovány. Dalšími často využívanými prosklívacími komplety jsou švédský systém Glasa nebo český komplet Vario. Při zřizování prosklených lodžií by se měla v jednom domě dodržovat zásada jednoho systému, protože je ovlivněn celkový vzhled fasády. Požadavek na osazování bezpečnostních mříží u lodžií přízemních bytů je pochopitelný a zamřížování by mělo být rovněž jednotné.


Hotovo. Získali jsme pár metrů užitné plochy bytu navíc. Hned v nadcházející topné sezóně uspoříme až čtyřicet procent tepla. Vyvolali jsme skleníkový efekt, díky němuž můžeme regulovat teplotu v bytě hlavně na jaře a na podzim. Výhled do okolního prostoru se nezměnil. Záleží nyní jen na vás, jaké druhy rostlin pro své skleníkové prostředí malé zimní zahrady zvolíte.


Rostliny v chráněném prostoru se nemusejí často zalévat, protože je nevysušuje vítr. Vlhkost se udržuje vyšší, ale odvětráváním ji lze regulovat, jak pro rostliny, tak i pro člověka v přijatelné míře. O ohrožení bytu plísněmi a vlhkem z přilehlého miniaturního tropického prostředí nemusíme mít obavy, když ošetříme sousedící bytovou stěnu tmelem a vhodným nátěrem. S minimálním ošetřením je možné zachovat i případné původní dřevěné obložení. K němu se bude hodit miniaturní stolek a dvě křesílka. Při výběru materiálu lze jednoznačně doporučit stylový ratan. Ratanový nábytek je součástí moderního stylu bydlení. Dopřejme si tedy alespoň minimální posezení na ratanových křesílkách v lodžiové zahrádce!


Zasklená lodžie a úprava interiéru na zimní zahradu s vybudovaným posezením umožňuje odpočinek s výhledem po celý rok. Propojila ideálně obytný prostor s okolní přírodou a společně s exotickými květinami lze v upraveném prostoru chovat i exotická zvířata, především obojživelníky, plazy a ptáky. Až se zima zeptá, co jsme dělali v létě, budeme moci hrdě odpovědět - mysleli jsme na to, jak si udržet letní mikroklima v obyčejném paneláku po celý rok.


Foto: archiv firmy Albo