Doba, kdy bylo grilování výsadou skautů a Američanů je naštěstí již dávno pryč a tak se grilování venku stalo postupně módou i u nás.

V dnešní době již není neobvyklé, jste-li pozváni na párty s grilováním, kde pán domu griluje maso na otevřeném ohni.


Zahradní grily se dnes nabízejí v mnoha typech a také v různých cenových relacích, počínaje levnými přenosnými grily a konče pojízdnými grily na plyn.


Stačí si jen vybrat podle svých přání a také možností. Záleží na velikosti prostoru a na ceně, kterou jste ochotni za gril dát.

Asi nejzákladnější otázkou při pořizování grilu by mělo být to, zda chcete mít gril trvale umístěný nebo takový, který prostě po sezoně či použití můžete odnést.

Rozhodně nelze říci, že přenosný gril je vždy ta levnější varianta. Mnohdy může být ten přenosný vícenásobně dražší než obyčejný gril z cihel, který si sami postavíte.

V rozhodování o pořízení tedy rozhoduje místo, finance a také je třeba uvážit, jaká paliva hodláte využívat.

Nejčastěji používaným palivem je dřevo a dřevěné uhlí. Méně časté je využití plynových lahví nebo i elektřiny. Ono přiznejme si, že otevřený oheň je romantičtější, oproti tomu plyn nebo elektřina jsou zase k používání přeci jen praktičtější.


Kam gril umístit?

Přednost k umístění by měla mít třeba terasa, obzvlášť, pokud je k ní dobrý přístup z kuchyně. Přeci jen je výhodou, když nemusíte nosit ingredience přes půl zahrady.

Rozhodně buďte ohleduplní k sousedům, kouř by mohl obtěžovat a také vyvolávat potíže, kterým je lépe předejít.

Nikdy gril neumisťujte pod stromy s převislými větvemi a pokud možno se vyhněte těsné blízkosti dřevěných staveb kvůli riziku požáru.


Typy grilů

Srdcem každého grilu je ohniště s grilovací mřížkou nebo s roštem. Opravdu nejjednodušší gril je s ohništěm a mřížkou, ty složitější už mají mnoho dalšího vybavení, jako je štít proti větru, skříňky na nádobí, plotny na rožnění, místo pro ukládání hotového jídla a mnoho dalších.


Při rozhodování, zda pořídit pojízdný gril, kotlový, skládací či pevný, určitě uvažte, jak často budete grilovat.

Pokud to bude jen občas, jistě je výhodnější pojízdný nebo kotlíkový gril. Naopak, jestliže hodláte grilovat často, jistě je lepší investicí postavit pevný gril.


Při grilování je třeba vědět, že je spojeno s rizikem požárů a také úrazů. Proto je důležité, předcházet možným komplikacím. Nejlepší je, aby gril obsluhoval jeden člověk a zbytek společnosti byl opodál. Veliký pozor dejte na pobíhající děti a také domácí mazlíčky.

Na podpal používejte jen prostředky k tomu určené, nikdy nepoužívejte benzín a nebo kapalinu do zapalovačů.

U grilování se vyvarujte dlouhých vázanek a šál, oblečte se pohodlně a také prakticky.

Stačí jiskra, trošku větru a neštěstí je na světě.


A ještě jedna rada na závěr, nechtějte grilování uspěchat, spálené nebo nepropečené maso nikomu chutnat nebude. Proto si užijte grilování v pohodě, s předstihem nažhavte uhlí a pak pozvolna grilujte a v klidu si užívejte letní pohody.

Foto: Grily Weber