Argument, že my jsme taky vyrostli na klasických židlích, není moc silný: vzpomeňme si, na čem a v čem jsme jako děti sportovali, v čem jsme jezdili... A taky si přiznejme, jak často nás pobolívají záda. I to může být důsledek nesprávného sezení v dětství.

Už neplatí: „nevrť se!“
Ergonomický rostoucí nábytek je vhodný zejména pro školáky, ale nejen pro ně: i předškolní děti tráví dost času u stolu například kreslením, modelováním nebo skládáním lega. Co je u dětské židle k psacímu stolu podstatné? Možnost nastavení výšky sezení, výšky opěráku, ale také hloubky sedáku. Dítě by mělo mít nohy vždy podepřené – buď o zem, nebo podložku. Například židle MyPony má základnu rovnou uzpůsobenu jako ergonomickou podložku pod nohy. Důležitá je také flexibilní zádová opěrka – laicky řečeno, aby se dítě mohlo hýbat. Ano, přesně to houpání, za které jsme my ve škole dostávali poznámky (nebo boule do hlavy, když jsme spadli), teď odborníci doporučují a nazývají ho dynamické sezení. Časté změny pozice mají pozitivní vliv na svalový i nervový systém, meziobratlové ploténky, krevní oběh, ale dokonce také na metabolismus.
ergonomicka zidle

„Sednout, vstát“
Rostoucí židle už jsou celkem časným vybavením dětských pokojíčků, jinak je tomu ale u rostoucích stolů. Jaká je jejich výhoda? Přesně podle potřeb dítěte snadno upravit výšku, a to až do polohy, kdy dítě u stolu stojí. Stání je další „vychytávkou“, doporučovanou odborníky. Dlouhé sezení neprospívá dětem ani dospělým a střídání sezení a stoje při práci zádům ulevuje. Výhodou rostoucích stolů je také naklápění. To děti ocení například při kreslení a malování, později rýsování. Například stůl Alba Fuxo lze naklopit až do úhlu 60°. Píst a bezpečnostní prvek brání přiskřípnutí prstů při manipulaci s deskou.

Nebojte se zeptat
Rostoucí nábytek je vyráben tak, aby odolal zatížení po dobu mnoha let: vždyť například některé židle jsou určeny už od tří let až do dospělosti. O tom, že rostoucí nábytek přispívá ke zdravému vývoji, není pochyb. Kdo při nákupech zvažuje také aspekty výroby a dopravy zboží, může být také spokojen. V nabídce specializovaného obchodu www.rostoucinabytek.com lze koupit i vysoce kvalitní rostoucí nábytek od českých výrobců se zárukou až pět let. Kromě e-shopu zde najdete i odbornou poradnu, kde můžete zkonzultovat své dotazy a pochybnosti.