Typy průmyslových vysavačů

V současnosti je na trhu velký výběr profesionálních vysavačů. Pro základní orientaci se dají rozdělit do kategorií podle náročnosti prostředí, ve kterém je zamýšlíme nejčastěji používat. To znamená, že se především liší způsobem, jakým se v jejich útrobách skladují vysáté nečistoty a jak se čistí filtr. Ve zkratce se dají rozdělit na hobby a profesionální průmyslové vysavače. Ty se pak dále dělí podle funkcí a dalších parametrů, jako je sací výkon, hmotnost, obsah nádoby nebo délka kabelu.

Obsah nádoby na suché nebo mokré vysávání

Pokud přemýšlíte o pravidelnějším používání, zamyslete se nad velikostí sběrné nádoby. Většina modelů v nabídce má nádobu velkou 15-40 litrů, ale i více. Vyrobena je z plastu nebo kovu a funguje s papírový či textilními sáčky, anebo bezsáčkově. Záleží na druhu nečistot, které má vysavač vysávat - voda, bahno, piliny, jemný prach, sklo nebo nebezpečné nečistoty. Nejčastější je tzv. suché vysávání pro různé druhy prachu. Pokud hodláme vysávat i kapaliny nebo bahno, volíme vždy bezsáčkový vysavač pro suché i mokré vysávání.

Filtry

Bezsáčkové vysavače jsou většinou vybaveny kvalitním skládaným filtrem. Pokud vysavač nedisponuje takovýmto filtrem nebo pokud se chystáme vysávat opravdu jemný prach, doporučuje se kvůli ochraně motoru použít textilní nebo papírový sáček. Některé modely mají filtraci s automatickým oklepem nebo se čistí proudem vzduchu během vysávání. Opět platí, že pro občasné použití dobře poslouží i modely, které se čistí manuálně při přerušení práce.

Příkon a sací výkon

Tyto dva parametry určují, co vše je daný model schopný vysát. Průmyslový vysavač pro chalupáře a kutily by měl začínat na minimální hranici 1 000 W. Kvalitnější průmyslové vysavače vybíráme od 1 600 W.  Čím vyšší příkon, tím vyšší sací výkon. Pro hobby použití v garáži, na chalupě nebo vysávání jemnějšího prachu, dřevěných hoblin a podobného materiálu stačí výkon 200-220 W. Průmyslový vysavač pro řemeslníky a větší dílny by měl mít sací výkon nad 220 W.

Hmotnost a délka kabelu

Průměrná délka přívodního kabelu je většinou 5 metrů, ale platí, že delším kabelem se nic nezkazí a může být spíše výhodou. Co se týče hmotnosti, je třeba si opět odpovědět na otázku místa a pravidelnosti používání. Plánujete-li s vysavačem často manipulovat a stěhovat ho z auta do auta, volte nižší hmotnost. Robustnější a stabilnější model si můžete dovolit nechat v dílně. Průměrná váha se pohybuje mezi 4-10 kg