Uzení na zahradě

Nejlepším místem pro domácí udírnu je zahrada. Důležité je však vybrat správnou lokaci.
  1. Postavte ji dostatečně blízko domu, ale zároveň myslete na to, aby vám během svého provozu nijak nevadila.
  2. Zajistěte si k udírně dobrý přístup v kteroukoliv roční dobu a neumisťujte ji do obtížně přístupného terénu.
  3. Udírna potřebuje závětří, avšak nesmí být obehnaná zdmi. Odcházející kouř by mohl zašpinit fasádu. Pozor si dávejte i na vysoké stromy, hořlavé věci a přímé slunce.


Připravte si dobrý základ

Ještě než se pustíte do stavby udírny, připravte okolní prostor. Zem by měla být dostatečně zpevněná a neměla by klouzat. V blízkosti udírny se vám bude hodit stůl pro přípravu masa a dalších surovin k uzení, a k následnému zpracovávání čerstvě vyuzených dobrot. Pokud budete přitápět dřevem, uskladněte si kousek od udírny vhodný otop.

Ideálně používejte speciální dřevo na uzení. Neobsahuje kůru ani žádné jiné složky, které by hatily vaše uzenářské úspěchy. Naopak si časem můžete vyhrát s chutí a barvou masa či jiných dobrot prostřednictvím použitého dřeva. K základním druhům patří buk, dub či javor. Když přidáte trochu štěpky z ovocných stromů, hned bude vůně i chuť trochu sladší.



S přenosnou udírnou udíte kdekoliv

Vlastníte chatu či chalupu, kde trávíte víkendy? Pak se vám bude hodit přenosná udírna z plechu. Je lehká, skladná a dobře se s ní manipuluje. Proto ji můžete vzít kdykoliv na chatu, do kempu, k vodě nebo třeba na návštěvu k příbuzným.

Menší typy udíren se hodí i na balkon nebo terasu. Doporučujeme ale poptat se sousedů, jestli je vůně kouře nebude provokovat až moc.

Jakou zvolit udírnu?

Vybírat můžete ze tří základních typů udíren: zděných, dřevěných a plechových. Pokud s uzením teprve začínáte, chcete si co nejvíce usnadnit práci, nebo byste rádi udírnu přesouvali z místa na místo, zvolte přenosnou plechovou udírnu.

V případě už hotové plechové udírny přímo od výrobce máte během pár minut postaveno a můžete se pustit do uzení. Jestliže plánujete udit jen v sezóně od jara do podzimu, vystačíte si s udírnou nerezovou. Zastánci celoročního uzení ocení nerezovou udírnu opatřenou izolační vrstvou, která se zároveň pyšní nenáročnou údržbou a dlouhou životností.

Tak raušovní uzení, ať už proběhne kdekoliv.