V rámci domácího úklidu je samozřejmě třeba udržovat i obklady a dlažby. Keramické dlažby a obklady jsou materiál, který se relativně velmi snadno udržuje, má dlouhodobou životnost a vysokou užitnou hodnotu. Při zanedbání péče se ale i na keramických materiálech postupně usazuje vrstva nečistot, v reliefech je to běžné znečištění, v koupelně je to kombinace vodního kamene, železitých usazenin a běžné špíny. Čím déle běžnou péči zanedbáte, tím silnější a agresivnější čistící prostředky musíte použít. Jak se tedy o keramiku starat?


Ve většině prostor vystačíme s běžnými čistícími prostředky dostupnými v drogerii. Vybírejme však ty, které neobsahují abrazivní složky. Na keramiku, zvláště keramické obkládačky a sanitární keramiku, proto v žádném případě nepatří písek! Ostré maličké částice mohou v keramice způsobit škrábance, v nich se časem může usazovat špína. S dobrým úmyslem tak můžete napáchat více škody než užitku. Keramika velmi dobře snáší použití saponátů a pro silnější špínu jsou osvědčené prostředky s obsahem kyselin. Generacemi prověřeným „babským“ receptem je běžný kuchyňský ocet (správně řečeno osmiprocentní roztok kyseliny octové), který se postará o odstranění zbytků spárovacích hmot nebo cementu po pokládce. Octová voda je neúčinnějším prostředkem i na odstranění vodního kamene. Silnější kyselé prostředky jsou velmi vhodné i na odstraňování zbytků železitých usazenin lidově nazývané rzí. Povrch obkladů a dlažeb se stopami vodního kamene v podobě zdrsnělého matného povrchu stačí potřít octem, nechat chvíli působit a opláchnout. Ještě silnější kalibr představuje použití v drogerii dostupné kyseliny chlorovodíkové zředěné do jedno až tříprocentního roztoku. Tento prostředek je velmi účinný zejména na odstraňování zašlého cementového povlaku, který je následně příčinou dalšího následného špinění. Při nakládání s tímto přípravkem je však třeba pečlivě dodržovat bezpečnostní pokyny a zabránit styku této látky s pokožkou a sliznicemi. Po použití roztoku kyseliny chlorovodíkové povrch následně opláchněte větším množstvím vody a setřete teplou vodou, aby se agresivním čistidlem dále nerozrušovala spárovací hmota. Pro vyčištění a dezinfekci spár v keramice najděte v komoře klasický rýžák a jednou za půl roku je rovněž vydezinfikujte jakýmkoli dezinfekčním prostředkem, např. Savo nebo Krystal Sanan. Zvláště ve špatně větraných koupelnách a sprchových koutech může ve spárách docházet k růstu zdravotně závadných plísní. Savo, nebo podobné prostředky je spolehlivě na několik měsíců zlikvidují. Z hlediska čistitelnosti jsou nejvhodnější flexibilní spárovací hmoty obsahující organické složky zvyšující vodoodpudivost a kompaktnost spár. I tak se však ve spárách mohou usazovat nečistoty, které časem mohou začít kazit dojem z celé obložené plochy. Odborníci proto doporučují vyhnout se čistě bílé spárovací hmotě a použít buď z mnoha odstínů šedé, které lze přizpůsobit valné většině barev obkladů a dlažeb. Na trhu jsou již v dostatečném výběru i spárovací hmoty odpovídající nejčastějším barvám keramiky.


A čím se řídit při výběru keramiky do jednotlivých prostor v bytě, aby se nám dobře udržovaly? „Kromě designu, který je záležitostí čistě individuální, musí v kuchyni dlažba splnit podmínky otěruvzdornosti minimálně na stupni označeném PEI 3. Je to tedy taková dlažba, která vydrží častější znečištění a vyšší frekvenci pohybu osob“ říká Pavel Verner, produktový manager společnosti Lasselsberger, výrobce keramických obkladů a dlažeb. „V kuchyni, pokud je to možné, doporučuji rovněž dbát na protiskluznost vybíraných dlažeb na stupni R9 nebo R10“ dodává Pavel Verner. Z hlediska snadné čistitelnosti jednoznačně vedou glazované dlažby s hladkým povrchem, které mají celistvý, ušlechtilý a nenasákavý povrch. Proto se nemohou nečistoty na povrchu dlažby usazovat a snadno je setřete teplou vodou se saponátem. „S ohledem na výběr designu a přeci jen o něco horší praktickou čistitelnost příliš nedoporučuji použití neglazovaných a silně reliéfních dlažeb do kuchyní. Pokud dojde ke znečištění těchto dlažeb a obkladů potravinami, které velmi snadno a rády zanechávají skvrny jako jsou červené víno, káva, čaj a nebo olej, doporučuji odstranit skvrny co nejdříve. Neměly by zejména na neglazované dlažbě zaschnout. Jinak se vstřebají do mikropórů keramiky a ztíží čištění“ říká Pavel Verner ze společnosti Lasselsberger. Údržba takového materiálu by měla probíhat pravidelně a s častou výměnou vody, aby se při stírání z povrchu špína neusazovala ve struktuře povrchu. Na běžnou kuchyňskou špínu obvykle stačí přípravky běžně dostupné v drogeriích obsahující alkohol jako je Bref, Mr. Propper, Clin apod. Na opravdu zašlou kuchyňskou špínu tj. kombinaci mastných výparů se znečišťujícími látkami doporučuji použít profesionální čistidla jako jsou Cleanmen na kuchyně nebo trouby a grily. Z portfolia LBCS je nejvhodnější přípravek CL 802 floor-wall k dostání ve specializovaných obchodech se stavební keramikou.


Koupelna je z hlediska čištění méně problémová, protože nejde o prostor tak vysoce namáhaný jako je například dlažba v kuchyni či na chodbách. Do koupelny je vhodné vybírat dlažbu s otěruvzdorností označenou hodnotou min. PEI 2, která vyhovuje v prostorech zřídka vystavených vnějšímu znečištění a poškrábání. S vodním kamenem v koupelně se nejsnáze a nejlevněji vypořádáte zhruba pětiprocentním roztokem octa. Při vysokém znečištění použijte kyselé čisticí prostředky nebo prostředky na bázi fosforu nebo chlóru. Pozor, neměli bychom je ale kombinovat. Vždy se však vyhýbejte obrušujícím pískům a práškům, které mohou keramiku zbytečně poškodit. V koupelně dbejte o to více na dezinfekční složku čistidel, které pomohou odstranit případné plísně ze spár, které jsou z tohoto hlediska nejproblematičtější.


Ideálním řešením pro snadnou, rychlou a bezproblémou údržbu a čištění v koupelně, v kuchyni i obecně v domácnosti je produktová řada LBCS (Lasselsberger Ceramic System), která ve 3 základních prostředcích CL 802, CL 803 a CL 804 pokrývá na profesionální úrovni potřeby pro běžnou údržbu keramiky v domácnosti bez jakýchkoliv kompromisů a omezení. K dostání jsou ve specializovaných prodejnách obkladů a dlažeb a stavební keramiky. 


Autor, foto: RAKO