V praxi to znamená, že pro přípravu do školy je třeba hlavně pracovní plocha, možnost pro uložení učebních pomůcek samozřejmě také kvalitní židle.

Pro školáka je důležitý již zmiňovaný pracovní stůl, rozhodně nelze říci, že úkoly si může napsat kdekoliv. Právě naopak, stůl by měl mít školák rozhodně vlastní, dobře osvětlený a dostatečně velký.

Výška stolu by měla odpovídat výšce dítěte, respektive možnosti nastavení sedací plochy.

Komfort pro dítě je možnost vysunutí pracovní desky stolu, mnoho dětí totiž rádo preferuje práci ve stoje stejně tak, jako i vleže. Pokud máte dostatek místa a nevadí vám poněkud vyšší finanční zátěž, určitě pořiďte stůl s výsuvnými pracovními plochami. Děti ho jistě ocení.

Ke správnému stolu patří také kvalitní pracovní židle. Taková židle totiž ovlivní celkovou pohodu dítěte při práci a může mít vliv na správné držení těla.

Výška židle by měla být taková, aby mohlo opřít lokty o pracovní plochu a zároveň, aby nohy měly pevnou oporu buď na zemi nebo na části židle k tomu uzpůsobené.

Židle rozhodně nemusí mít jezdící kolečka. Za to by měla být lehce nastavitelná, pevná a stabilní.

 

Mít doma školáka neznamená jen pořídit stůl a židli. Je třeba mnohem víc věcí k tomu, abychom mu vytvořili ideální podmínky pro studium. Důležité je světlo, které ovlivňuje koncentraci a schopnost učení. Nestačí jen jedno centrální světlo, nutná je i stolní lampička, která by měla být základem vybavení na stole.

Stejně tak by v pokoji měl být dostatek úložného prostoru pro knihy, učební materiály a pomůcky.

Většinou jsou police a skříňky součástí pracovního stolu. Pro ty nejčastěji používané prostor ve stole stačí. Další pomůcky můžete proto uložit i dál od pracovního stolu. Pokud je dětský pokoj menší, nezoufejte. I pro menší prostory jsou k nalezení vhodná řešení. Postačí třeba krabice, které lze ukládat na sebe. V obchodní síti naleznete mnoho variant i barevných provedení, stačí jen společně se školákem vybrat ty, které se mu budou líbit.

Pro ty, kteří nechtějí moc utrácet se nabízí možnost vyrobit krabice sám.

Stačí mít krabice několika různých velikostí, papír, fotky z časopisů, barvičky a vůbec to, co vás i vašeho pomocníka napadne. Věřte, že pokud si dítě samo něco vyrobí, má to pro něj mnohdy mnohem větší cenu, než koupené věci.


Pracovní kout, kde bude školák dělat úkoly a učit se by neměl být jen napodobeninou školního prostředí, právě naopak. Je důležité prostor oživit, udělat jej světlý a veselý.

Zkuste se v obchodech poohlédnout po pracovní desce s motivem, který má vaše dítě rádo.

To se hned úlohy budou psát lépe, když na něj bude dohlížet jeho oblíbený hrdina. Stejně tak můžete pořídit stojánek na tužky, desky na papíry nebo i mapu.


Tohle všechno totiž dokáže pracovní stůl oživit tak, aby se i po vyprchání počátečního nadšení vašemu školáčkovi pracovalo hezky a s chutí.


Foto: Alax.cz