Vše začíná návrhem zakázkového nábytku do mini interiérů včetně obývacího pokoje

Inspirace u bytových architektů je při budování domácnosti velmi užitečná, zvlášť pokud se chystáte zařizovat drobné prostory. Ze všeho nejdřív ale zvažte, bez čeho se v bytě neobejdete a následně se zbavte zbytečností. Můžete je prodat nebo darovat. K dispozici jsou vám šikovné online projekty VšezaOdvoz.cz nebo Nevyhazujto.cz. Máte-li například rozsáhlou knihovnu, redukujte ji jen na pár oblíbených svazků.

Pak si na internetu najděte návrhy minimalistických interiérů a všimněte si, že v obývacích pokojích třeba v panelových domech je vždy zachycen nábytek na míru. Jedině tak může designér docílit pohodlného uspořádání místnosti, kde nejste nuceni neustále něco překračovat nebo posouvat. Výrobou zakázkového nábytku se rovněž předchází zakopávání o přesahující části standardizovaného vybavení z obchodu. Inspiraci načerpejte též z triku na optické zvětšení obytných ploch, k němuž se experti rádi uchylují. Právě za tímto účelem vytváří jednoduchý nábytkový design bez složitého zdobení, protože rovné linie činí místnost vizuálně rozlehlejší.

Praktický tip: Konferenční stolek do menších pokojů se vám kvůli častější potřebě manipulace vyplatí udělat na kolečkách.

Podlaha, aby se byt zdál větší. Dveře, které nepřekáží

Další pomůckou pro architekty, když se musí vypořádat s návrhem malého interiéru, bývá pokládka stejné podlahové krytiny do všech místností včetně obývacího pokoje. Pro inspiraci se tentokrát soustřeďte na hotové studie s jednotnou podlahou. Uvidíte, že díky tomu vnímáte byt jako celek a ne jako oddělené prostory. Když si dáte do obýváku koberec, do chodby lamino a do kuchyně dlažbu, vše navíc v odlišných barvách, tak byt vizuálně roztříštíte. Naproti tomu působí domácnosti s jedním druhem podlahy velkoryse a kompaktně.

Praktické řešení do miniaturních bytů představují též posuvné dveře, které nepřekáží v prostoru jako ty klasické. Ušetřené místo pak můžeme směle využít třeba k umístění komody.

Stěny, výmalba a osvětlení, s nimiž získáte optické metry

Na zdi jakéhokoliv pidi bytu vždy aplikujte světlejší barvy, aby zůstal vzdušný. Rovněž si  dejte záležet s instalací dostatečného osvětlení, které vám opět pomůže udržet návrh interiéru alespoň opticky rozlehlejší. V obývacím pokoji se bude hodit centrální lustr, lampička u křesla vhodná na čtení či ruční práce i náladové osvětlení fotografie nebo obrazu na zdi. S ohledem na rostoucí ceny energií se vám v tomto směru rozhodně vyplatí načerpat inspiraci od profesionálů, kteří sází výhradně na úsporné LED technologie.

Dokonalý fígl, jak opticky korigovat malý obývací pokoj, představuje též zrcadlo. Nejen lomem světla, ale také zrcadlením části místnosti vytváří iluzi většího prostoru.

Závěrem přijměte ještě poslední doporučení. Pokud si nedokážete představit váš všední den bez televize, pořiďte si plochou variantu přístroje a připevněte ho na zeď. Když vám nebude TV zabírat místo na komodě, hned tím získáte cenný prostor, kam můžete položit třeba krabice s věcmi anebo květiny. Návrhy malých interiérů bývají zkrátka tvrdým oříškem i pro zkušené architekty. Určitě neztratíte tvář, když si od nich necháte váš obývací pokoj vymyslet na klíč. Inspirace výše uvedenými radami se vám bude během připomínkování návrhu skvěle hodit.

Zdroj obrázku: jafara / Shutterstock.com