Dnes se na toaletu podíváme z pohledu čínské filosofie feng shui. 

Propojování není dobrý nápad 

Vy, kdo pravidelně sledujete náš seriál o feng shui bydlení, si zcela jistě a správně spojujete tento typ interiéru s jednoduchostí, čistotou a světlými, spíše chladnými barevnými odstíny. Tedy s prvky, proti nimž nelze nic namítat. Co se Vám však možná nebude zamlouvat, je fakt, že čínská filosofie zásadně nesouhlasí s řešením, které je v současné době u nás hitem, a to s propojováním toalety s koupelnou. Proč? Činnosti vykonávané na toaletě se svou povahou zásadně odlišují od těch, které provádíme v koupelně. Konflikt těchto činností je pak vysvětlován jako nežádoucí střet energií. Z tohoto důvodu je nevhodné, obě místnosti spojovat. (Nehledě na to, že je jich spojení nepraktické také protože, když jeden člen používá toaletu, druhý zpravidla nemůže používat koupelnu.)
 

Správné umístění 
Pokud jde o umístění toalety v domě, měli bychom brát zřetel na to, že se jedná o místnost, ve které by člověk neměl být rušen hlasy zvenčí a každodenními projevy domácnosti. Společná stěna (zejména o nedostatečné tloušťce) s kuchyní či obývacím pokojen proto není dobrý nápad. Naproti tomu by měla toaleta zcela jistě sousedit s některou z vnějších zdí domu. Než používat umělé vůně a podobné zlepšováky, je lepší zajistit přísun čerstvého vzduchu přicházejícího oknem. Jestliže zde okno není, pak stojí za úvahu výkonná klimatizace, která místnost okamžitě zbaví nežádoucích pachů. 

Jestliže máte klozet umístěný v koupelně a bytová situace nedovoluje jeho přestavbu, podle teorie feng shui by neměl být tento objekt při vstupu do místnosti vidět. To lze zajistit například použitím mobilních zástěn z různých materiálů, případně instalací zděné či skleněné příčky (z částečně či zcela neprůsvitného skla). Tento prvek se může stát i zajímavou součástí interiéru koupelny, nehledě na to, že silnější příčku lze využít také jako odkládací prostor. Když hovoříme o odkládacím prostoru, nezapomínejme na to, že interiér pojatý v duchu feng shui není právě přítelem hromadění velkého množství dekorativních a jiných odkládaných předmětů. 

Ať Vám neutíká čchi!
Víte, že všude, kde voda opouští dům nebo byt, dochází k úniku energie čchi? Toaleta, tím spíše, když je umístěna v koupelně v blízkosti umyvadla, se značně podílí na těchto energetických ztrátách. Jak tomu lze zamezit? Velmi snadno a velmi účinně. Stačí jen zavírat poklop po každém použití klozetu. 
Tok energií dávají Číňané do přímé souvislosti s lidským zdravím. Používání toalety je tedy spojeno se zažívacím ústrojím, její nevhodné umístění a používání proto může vést k vážným a dlouhodobým zdravotním problémům. 

Čistota více než půl zdraví
Co může dále vést ke zdravotním problémům, to je samozřejmě nedostatečná čistota. Stejně jako v případě kuchyně také zde platí, že čistá a uklizená místnost je zárukou zdravého a spokojeného života těch, kdo ji používají. 

Poslední, co zmíníme v souvislosti s toaletou zařízenou v souladu se zásadami feng shui, je estetická hodnota interiéru. Je sice pravda, že většina zdravých jedinců obvykle netráví na toaletě příliš mnoho času, to však ještě neznamená, že bychom měli zanedbávat její design. Přece jen, člověk se zde potřebuje příjemně uvolnit, a k tomu je přeci důležité hezké a příjemné prostředí!


Přečtěte si také: Zpříjemněte si bydlení

Rekonstrukce koupelny na portálu UtulnyDum.cz