Jeden z nich je vyrobený z přírodních materiálů spojený polymery. Vzhledem připomíná mramor, ale oproti mramoru má spoustu výhod. Škála barev, ve které se vyrábí, je opravdu široká. (Na trhu se objevují např. pod značkami Varicor a Kocian).


Varicor se skládá z jednoduché kombinace surovin - ze 2/3 z přírodní minerální látky aluminiumhydroxid (rozemletá hmota, která je mezistupněm mezi bauxitem a hliníkem) a z 1/3 z vázaných polyesterových vláken.
Při výběru materiálu nehraje roli pouze to, jak vypadá zvnějšku, ale rozhodující význam mají jeho vnitřní hodnoty. Varicor je přesvědčující v obou případech: je absolutně homogenní konzistence, má vysokou hustotu bez pórů.

Využití materiálu je opravdu široké. V domácnostech se z něj vyrábějí kuchyňské desky, umyvadla, dřezy z odkládacími deskami, ale např. také parapety. Využití je ale daleko širší. Používá se také k výrobě dřezů, výlevek a pracovních ploch ve zdravotnictví a průmyslových provozech, na výrobu kancelářských desek. Hlavní výhodou je spojování desek beze spár, schopnost dokonalého tvarování, vysoká odolnost, možnost opětovného přeleštění a bakteriální odolnost. Díky velice hladkému povrchu je hygienický a snadno se udržuje. Je odolný proti vroucí vodě i cigaretovým nedopalkům. Krátkodobě odolává teplotám nad 200 stupňů, nebobtná, nekoroduje, není citlivý na vodní páru ani na výpary při vaření. Je vysoce odolný proti běžně používaným chemikáliím a znečištění. K čištění povrchu materiálu je většinou zapotřebí pouze voda, případně voda s použitím lehkého čisticího prostředku nebo čistícího mléka. Je příjemný na omak, hygienický, neškodlivý při styku s potravinami. Povrch je nenasákavý a na rozdíl od mramoru, potraviny na něm nezanechávají skvrny. Je odolný proti nárazům. Při případném poškození tohoto materiálu jej lze snadno opravit zbroušením, neboť je probarvený v celé své tloušťce. Lehké škrábance jde odstranit čistícím práškem a mokrou houbičkou s drsným povrchem. Silné škrábance se dají napravit postupným užitím brusného papíru o zrnitosti 240, 320 a 400.

Díky všem těmto vlastnostem je použití zmíněných materiálů v bytech opravdu široké a zajišťuje vysokou hygienu a komfort bydlení. Standardně se vyrábí v deskách o různých velikostech a šířkách, zápustná umyvadla, dřezy, výlevky, která jsou kombinovatelná s odkládacími plochami.