Podle čeho se dá vybírat?
Nabídka lůžkovin je široká a vybírat lze hned podle několika základních kritérií. Můžeme vybírat podle materiálu, podle měkkosti a poddajnosti, hřejivosti, rozměrů, způsobu prošití hmotnosti nebo dokonce designu. Někdo má raději přikrývku sám pro sebe, hřejivou a objemnou, jiný zase upřednostní francouzskou variantu pro dva, lehkou a nadýchanou. Než navštívíte prodejnu, dobře promyslete, co od přikrývek a polštářů očekáváte.

Duté vlákno vládne českým ložnicím
V poslední době je velmi oblíbené tzv. duté vlákno, hlavně díky zvyšující se poptávce po hypoalergenních materiálech. Duté vlákno velmi účinně izoluje teplo a dobře snáší časté praní. Může mít mnoho podob a různých zpracování, v obchodě můžete kromě běžných přikrývek narazit také na velmi luxusní formu dutého vlákna, které jen těžko rozpoznáte od prachového peří.

perina s dutym vlaknem

Kvalitní prošití časem oceníte

Nepodceňujte při výběru kvalitu prošití. Dobře se podívejte na švy a rozložení výplně v jednotlivých dílech přikrývky. Po letech užívání a praní oceníte, že náplň díky pevnému prošití stále drží tvar a je rovnoměrně rozmístěna v celé ploše přikrývky!

kvalitne prosite doplnujici polstare

Polštář: pevný, nebo měkký?

I polštáře mohou být různě zpracovány, stejně jako přikrývky. Vždy vybírejte podle individuálních potřeb, ne každému vyhovuje měkký a poddajný polštář – nemalá část spáčů upřednostňuje spíše pevnější provedení. Před koupí je dobré si polštář alespoň osahat. Velmi výhodnou investicí je kvalitně ušitý polštář, u kterého se díky snímatelnému potahu dá náplň přidat nebo odebrat, popř. po letech zcela vyměnit.

anatomicky polstar

Anatomické polštáře?

Skvělá volba, ale má to háček Mezi polštáři jsou stále oblíbenější tzv. „anatomy“ z paměťové pěny, které díky speciálnímu tvarování a přizpůsobivému materiálu poskytují dobrou oporu pro krční páteř. Nabízí se v nejrůznějších tvarech a rozměrech – na to však pozor! Právě atypické tvary a rozměry vám do budoucna můžou ztížit výběr povlečení!