Podle věku dítěte


Je rozdíl, zda sezení pořizujeme pro dítě ve věku 4 - 10 let nebo starší. Malé děti mají rády výrazný dětský nábytek v pestrých barvách, zatímco děti starší již nechtějí být "dětmi" a spíše se jim líbí barvy neutrální dospělácké (bílá, šedá, imitace dřeva) s žádným nebo jen jemným barevným akcentem barvy pestré. 

Malé děti jsou velmi aktivní a zkoušejí strčit prsty do všech otvorů a vše co jde nastavují. Proto je vhodné pořizovat jen takový nábytek, který je určen speciálně pro děti a výrobce jej deklaruje jako bezpečný bez rizika úrazu.  Zaoblené hrany stolové desky a technické řešení proti "skřípnutí prstů" jsou samozřejmostí.



Podle funkčnosti


Žijeme v moderní době a pryč jsou časy, kdy děti i v těch nejbohatších rodinách seděly a učily se u vysokého jídelního stolu v kuchyni.  Dnes jsou již běžným standardem pro sezení a práci u stolu tyto požadavky:

  • výška sezení (vždy tak, aby chodidla sedícího stále pevně na podlaze a ohnutí nohou v kolenech bylo cca 90 stupňů)
  • hloubka sezení (při sezení s pevně opřenými celými zády musí být nohy podepřeny cca ze 2/3)
  • výška stolové desky (cca 1-2 cm nad výškou volně spuštěných loktů)

Ještě vyšší kvalitu sezení lze pak dosáhnout (doporučuje se):

  • možností naklopení pracovní plochy stolu (snižuje natahování krku ke stolu a tím napětí a bolesti)
  • snadnou ovladatelností nastavování židle i stolu
  • možností blokace pojezdu koleček židle a ne zcela volná otáčivost sedáku (pro více aktivní děti)
  • pořízením příslušenstvím stolu (úložný prostor pro psací potřeby, poličky, lampy, pojízdné kontejnery, ...)



Podle vzhledu


Řešíme vždy dva aspekty. Jednak líbivost pro dětské oči, dle jejich věku. A také sladění barev a materiálů v rámci celého interiéru dětského pokoje, to řeší hlavně rodiče.  Nejméně problémový je nábytek v barvách neutrálních nebo takový, kde lze barevný aspekt postupně měnit od barev výrazných po neutrální - např. dětské rostoucí stoly 5v1 Profi3 od výrobce MAYER CZ.



Podle kvality, referencí a ceny


Investice do rostoucího nábytku se vyplatí, pokud je kvalitně vyroben a jeho doba používání bude skutečně dlouhá. U kvalitních výrobků můžeme počítat s dobou používání až 10 let. Deklarovaná doba záruky ani výše prodejní ceny nejsou rozhodující, větší hodnotu mají reference o skutečné kvalitě výrobků. Radost z nákupu může časem pokazit třeba i čalounění.  Při pořízení vypadá hezky, ale je málo odolné (mechanicky i proti znečištění) a celý výrobek tak brzy znehodnotí. Proto se vyplatí osobně i s dětmi navštívit autorizovanou prodejnu s fyzickými vzorky a sezení a kvalitu materiálů si vyzkoušet. Doporučuji např. širokou síť prodejen s výrobky MAYER - mapa prodejců ZDE.



Chytrý nákup


Pořízením rostoucího nábytku nebudete "šetřit" na dětech, ale budete šetřit svou peněženku, protože zdravé sezení vyřešíte za jedny peníze na dlouhou dobu. Hodně štěstí při výběru!