Výběr závisí na prostoru, který máme k dispozici. Podle toho volíme velikost i tvar sprchového koutu.

Důležitý je výběr sprchové vaničky. Tvar může být čtvercový, obdélníkový, pětihranný či šestihranný s pravidelnými či asymetrickými délkami stran, čtvrtkruhový, půlkruhový či kruhový. Velké moderní koupelny bývají vybaveny velkými sprchovými vaničkami, které slouží nejen ke sprchování, ale také k odpočinku nebo relaxaci.

Sprchové vaničky mají také různou hloubku. Mělké vaničky o hloubce 2,5 až 4 centimetry mají šířku odpadu 90 mm, který zajišťuje dostatečně rychlý odtok vody, a tak nedochází k přetékání vody z vaničky. Klasické vaničky o hloubce 10 až 15 centimetrů mají šířku odpadu 52 mm.

Mělké vaničky jsou dnes módní záležitostí. Své místo na trhu mají i hluboké modely do hloubky 42 centimetrů, mohou být vybavené i sedátkem. Jsou využívány především rodinami s dětmi, které nemají klasickou vanu. Dospělí se pohodlně osprchují a děti se v nich mohou i vykoupat.


Sprchové vaničky se vyrábějí z různých materiálů. Běžné jsou vaničky akrylátové, keramické, ocelové se smaltovaným povrchem nebo z litého mramoru. Povrch bývá speciálně upraven, nezůstávají na něm zaschlé kapky vody, nečistoty, mýdlo ani vodní kámen.

Podle typu vaničky volíme tvar sprchového koutu, tedy čtvercový, čtvrtkruhový, půlkruhový, kruhový, pětiboký atd.


Výplně se vyrábějí z umělého materiálu nebo pravého bezpečnostního skla a bývají hladké čiré, zabarvené nebo s dekorem. Všechna bezpečnostní skla bývají chráněna povrchovou úpravou, která zabraňuje ulpívání vody na povrchu a usnadňuje jejich údržbu. Otevírání dveří je na principu posuvném nebo otočném. Posuvný systém se lépe hodí do malých prostor. U otočného musíme počítat s dostatkem místa pro otevření vstupu. Používají se profily z různých materiálů, žádané jsou profily z chromu či matného chromu.

Nejluxusnější jsou kouty z pravého čirého bezpečnostního skla. Často bývají místo profilů upevněny pouze chromovými úchytkami. Sprchové kouty v tomto provedení jsou vhodné do velkých luxusních koupelen a jejich pořizovací cena bývá vysoká.


Všude tam, kde by bylo zbudování sprchového koutu obtížné, nabízí se varianta sprchového boxu. Je mobilní a k instalaci stačí vybudování přívodu teplé a studené vody a odpadu. Součástí bývá kvalitní sprchová baterie s ruční sprchou a sifon.


Moderní sprchové kouty a sprchové vaničky jsou estetické, mají dokonalou konstrukci a zajišťují komfort a pohodlí. Navíc jsou velmi praktické a funkční. Široký výběr uspokojí i ty nejnáročnější uživatele.

Foto: Ideal Standard