A že je z čeho vybírat. Základní typy desek mohou být připojeny na plyn nebo elektřinu, možná je i kombinace obou typů.


Plynové varné desky můžete vybírat podle mnoha kritérií. Podle počtu hořáků, tvaru desky, její barvy a celkového designu. Také materiálů je široká škála, od klasického smaltu přes sklo, nerez a také sklokeramiku. V neposlední řadě mnohdy rozhoduje při výběru také stabilita a tvar mřížky.

Na výběru mřížky si dejte opravdu záležet. Měla by být opravdu pevná a stabilní, aby se vám hrnce na nich neklátily ze strany na stranu. Stabilita je opravdu základem!

U pořizování plynové desky je třeba promyslet, kolik vlastně potřebujete hořáků. Pro malou rodinu stačí i dvě plotýnky a naopak.

Materiál je u plynových, stejně jako u elektrických desek buď smalt, který je ale stále častěji nahrazován nadčasovým nerezem a nebo sklem.

Při výběru je důležitý také rozměr desky, nejčastěji to bývá 60 cm, dostupné jsou ale různé šířky, 30, 45 i 90 cm. Díky variabilitě rozměrů lze desku využít pro každou domácnost.

A co barva? Kde jsou doby, kdy byl výběr bílá versus hnědá. Teď můžete volit od pastelových barev přes nerez i černou, prostě si vyberete barvu, která podtrhne váš byt, doladí interiér a hlavně to bude barva, která o vás něco vypoví.


To elektrické varné desky prošly za poslední léta dramatickými změnami. A rozhodně lze říci, že tyto změny posunuly desky k vrcholu dokonalosti. Dříve klasické plotýnky jsou na ústupu a do popředí se dostávají sklokeramické nebo indukční desky.

Sklokeramická deska je nahrazením té dřívější litinové, jejíž teplotní ztráty a časté změny povrchu byly opravdu problém.

Ztráta tepelné energie způsobená nerovností povrchu desky u plotýnkového typu, je minimalizována jednolitým povrchem. Sklokeramické desky se vyznačují mimo rychlého ohřevu i vysokou bezpečností, snadnou údržbou a nadčasovým designem.

Vzpomeňme si, jak složité je oddělávat mřížky a čistit a čistit. Sklokeramická deska je celistvá a její údržba je i pro náročné otázkou vteřin.


Nemůžete se ani teď rozhodnout? Zkuste desku kombinovanou. Ta spojuje komfort sklokeramické desky s plynovými hořáky a tak můžete použít tu část, která vám na daný typ přípravy potravin více vyhovuje.


Ještě nevíte? Zkuste tedy pouvažovat nad deskou indukční. Ty pracují na odlišném principu ohřevu, kdy teplo není skrze médium rozptylováno do prostoru, ale zahřívá se přímo dno nádoby a plocha tak zůstává stále chladná. Tento způsob je díky téměř nulovým tepelným ztrátám jedním z energeticky nejméně náročnějších.

K vaření na indukční desce smíte používat pouze kovové nádobí, tedy nerez, litinu nebo smalt.


Při výběru by jste měli také uvážit, co všechno je pro vás ještě důležité. Mechanické či digitální ovládání, dětská pojistka proti zapnutí, časování, rozpoznání velikosti nádobí nebo třeba automatické zapínání i vypínání.

Ano, tohle všechno již můžete od varné desky požadovat, záleží jen na vás, jaké funkce jsou pro vás důležité a bez jakých se určitě obejdete.


Foto: Mora