Žaluzie nebo rolety?


Před výběrem byste nejprve měli vědět, jak se vlastně rolety a žaluzie liší. Rolety zpravidla sestávají z jednoho kusu látky nebo jiného materiálu a vysunují se nahoru a dolů. Žaluzie jsou oproti tomu tvořené z mnoha jednotlivých lamel, z nichž každá je polohovatelná – mají tak, co se týká propouštění světla, větší možnosti.

Venkovní nebo vnitřní?


Kromě toho, že oba typy stínění fungují na trochu jiném principu, je lze také umístit buď ven před okna, nebo na vnitřní stranu oken do interiéru. Předokenní rolety mají robustnější konstrukci, díky tomu lépe pohlcují hluk a teplo a větší mírou tak přispívají k termoregulaci interiéru. Jejich další výhodou je i jejich bezpečnost – jen tak se k vám přes ně nikdo nedostane. Mají ale také specifičtější moderní design vhodný zejména pro moderní stavby a kancelářské budovy.

Rolety a žaluzie určené dovnitř disponují širším výběrem vzorů, barev i materiálů, mohou tak místnosti vdechnout zcela nový ráz. Jejich instalace je o něco jednodušší – v některých případech nevyžaduje žádné vrtání – a rozumí si i s velkými a atypickými skleněnými plochami.

Jaké vybírat interiérové stínění


U vnitřního stínění je obzvlášť důležité zaměřit se na to, aby zapadalo do celkového konceptu domácnosti nebo kanceláře, aby bylo snadno ovladatelné a vytvářelo správnou atmosféru. Pokud chcete, aby rolety splynuly s okolím, vybírejte spíše tlumené barvy a vyhněte se vzorům. Jestliže se nebojíte udělat ze stínění dominantu místnosti, vsaďte na odvážnější výraznější barvy a nebojte se je kombinovat se vzory.

Eleganci a moderní vzhled dodáte interiéru především roletami den a noc, u kterých se střídají průsvitné a neprůsvitné pruhy a vytvářejí tak působivé stínění, nebo japonskou stěnou – ta je vhodná zejména pro větší plochy, například francouzská okna.

Pokud preferujete žaluzie, ale přijdou vám příliš nudné, nechte se vyvést z omylu. Současná nabídka pracuje s nejrůznějšími barvami a materiály, které věrně imitují například dřevo.

Stínění vybírejte především podle své intuice tak, aby splňovalo nároky vašeho prostoru a zároveň bylo jeho příjemným doplňkem. Pokud si nejste jistí, nebojte se poradit se specialisty.