Tyto úvahy nutně napadají (neúplné) rodiny s dospívajícími dětmi, které se v dohledné době hodlají osamostatnit, dvojice partnerů před rozvodem (rozvádí se u nás každé druhé manželství). O samostatně bydlících osobách v bytech větších rozměrů nemluvě.


Jestliže má dojít během dvou let k zvýšení nájmů jednou o třicet a podruhé o čtyřicet procent (většinou z již navýšené částky), bude – při očekávaných nárůstech cen energií – oproti současnosti průměrné nájemné bydlení až dvojnásobné. Jelikož obdobný nárůst příjmů patrně čeká málokoho, je zodpovědné řešit očekávanou krizovou situaci již nyní. Odborníci předpokládají, že nastane zájem o byty pro samostatně žijící osoby. Dříve se označovaly všeobecně jako garsonky. Těch stávajících bude nedostatek a jejich ceny se pochopitelně, přiměřeně k zájmu, zvýší. Zájem o výstavbu a nákup nových bytů pro jednoho patrně nebude řešením pro všechny, protože nájemci bytů málokdy mají na hotovosti patřičně vysoké peněžní částky. Začne docházet ve velkém k dělení bytů a vytváření obytných prostorů "pro jednoho".


Co vlastně potřebuje jeden člověk ke spokojenému bydlení? Jde samozřejmě někdy o velmi individuální potřeby. Poznal jsem minibyteček vytvořený na deseti čtverečných metrech. S ložnicí "na patře" a miniaturním hygienickým zázemín vedle kuchyňky... pod ložnicí, takže se vstupovalo vlastně z domovní chodby rovnou do obývacího prostoru.


Horní velikosti prostorové hranice pro malé byty nejsou. Jsou lidé žijící osaměle v rozsáhlých vilách, kde nemají dojem nadměrných metrů kolem sebe, protože jejich reprezentativní sídlo je už dávno zároveň skladištěm "nezbytných věcí". Jejich smyslem života je jejich údržba a úklid. Ale to není dnešní téma.


Reálné bydlení pro samostatně žijící osobu by mělo obsahovat variabilně různě propojitelné samostatné části pro: spaní, hygienu, přípravu pokrmů a trávení volného času. Jiné budou nároky studentů, kteří si již dnes běžně ve větším počtu pronajímají typizované panelákové byty a žijí v komunách, v jednotlivých místnostech po dvou (se společným zázemím). Odlišné požadavky budou mít jedinci, kteří žijí od počátků dospělosti osaměle a nemají v úmyslu svůj styl života měnit. Zobecněně se dá říci: čím trvalejší předpoklad samostatnosti a neměnnosti zvyků, tím větší nárok na prostor pro trávení volného času.


Důležité je rovněž uvědomění si nutnosti dělení bytového prostoru na zónu denní a noční, případně zónu soukromou a společenskou, případně společnou. Tyto zóny by měly být relativně samostatně žijícími jedinci přísně dodržovány.


Foto: Tv Prima: Jak se staví sen / Proměna garsonky /