Na kování s profesionálem
Po zimě věnujeme pozornost nejen stavu výplní oken – skel, ale také kování. Kování je důležitá součást všech eurooken a proto bychom měli svůj zrak zaměřit prvotně na ně, přesvědčit se, že žádná součástka kování není opotřebená nebo uvolněná. Pokud zjistíme, že si okno například „sedlo“ nebo se nezavírá tak, jak by mělo a je nutno vyvinout větší sílu, je nutná oprava.

V dnešní době lze na internetu nalézt manuály k seřízení kování svépomocí. Sami se oprav ale raději nepouštějte – i při Vaší nejlepší vůli může nastat situace, kterou vyřeší jen školený pracovník. Proto si pro svůj klid pozvěte odborníka, který vadné části, zkontroluje, seřídí či vymění a zároveň upraví úroveň a přítlak rámu v pantech. Taktéž zkontroluje upevnění všech vrutů a klik. Co můžete pro udržení funkčnosti kování udělat Vy? Všechny pohyblivé části a uzavírací místa v kování je nutno čas od času promazat. Mazání na kování používáme takové, které nenaruší ochranu proti korozi.



Nejen sklo potřebuje péči

„Je jaro, musíme umýt okna…“ Tuto větu slýcháme snad ze všech domácností. Jarní slunce nám pěkně ukáže, jak „čisté“ jsou okenní tabule v našem obydlí. Mnoho lidí ovšem dělá zásadní chybu – umyje pouze skleněnou část okna a další důležité části vynechá.

I když jsou eurookna vyrobena tak, aby nevytvářela elektrostatický náboj a tudíž minimalizovala usazování nečistot, je dobré jim přece jenom věnovat pár minut naší pozornosti. I Vám se může stát, že při větrání se do rámu dostane nějaká nečistota, která může po nějaké době napáchat nemalé potíže. Velice podstatnou součástí péče o okna po zimních měsících je proto kontrola rámů, jeho těsnění a odtokových kanálků. Důkladně zkontrolujeme zmíněné části eurooken, omyjeme a vyčistíme od případných nečistot. Pozor na čistící prostředky s obsahem abrazivních složek či organických rozpouštědel, nepoužívejte agresivní čistící prostředky, čistící písky, čistící pasty, vyvíječe páry a silné alkalické čistící prostředky – výsledkem by mohlo být zmatnění, poškrábání, pórovitost a další nenávratné poškození okenních rámů.



Hadr jako hadr … v žádném případě!
Žádný univerzální způsob, jak správně umýt okna neexistuje, každý z nás má svoji vlastní metodu, kterou ho naučila maminka či babička. Na mytí eurooken by se měly používat v zásadě prostředky k tomu určeny, ale je dobré se řídit zdravým selským rozumem. Pokud někomu například vyhovuje teplá voda s prostředkem na nádobí, nelze mu nic vytknout.

Zpozornět bychom měli u výběru správného hadříku, kterým budeme okna umývat a následně leštit. Pozor si dejte na hadry z tuhé látky, na které jsou švy. Výplně oken - skla bychom mohli v zápalu mytí a leštění nepěkně poškrábat. Nejvhodnějším materiálem pro mytí oken jsou měkké látky, např. dětské látkové pleny, na leštění pak klasické papírové kuchyňské utěrky či jelenice.



Rada na závěr

Aby byla Vaše eurookna stále jako nová a zachovala si své vlastnosti a krásný vzhled, jednou ročně v normálních, a dvakrát ročně v nepříznivých povětrnostních podmínkách ošetřete dřevěné rámy oken, okenice a rámy dveří tzv. oživovací sadou – výrobky, které jsou určeny pro ošetření dřevěných eurooken. Právě na jaře, v podmínkách, kdy nás do zad už příjemně hřeje slunce, je tato péče ideální.

Proto nezapomeňte po zimě zkontrolovat stav kování, rámů, těsnění a odtokových kanálků, na mytí si vezměte měkký hadřík, pro úžasný lesk skla jelenici a pro krásnou barvu dřeva aplikujte oživovací sadu. Pokud budete o svá eurookna takto řádně pečovat, prodloužíte jejich životnost na dobu cca 100 let.



www.eurooknattk.cz